Fortsatt ökning av vägglöss

1:33 min

Det görs allt fler saneringar mot vägglöss i Sverige - och nordöstra Skåne är inget undantag.

– I vårt område i norra Skåne så har vi sett en ökning likt övriga delar av Sverige, säger Jörgen Nilsson, platschef på Anticimex i Kristianstad.

– Sista året har vi sett ungefär 25 procent fler fall av vägglöss jämfört med året innan.

Vägglusen är ungefär lika stor som en äppelkärna och livnär sig på att suga blod. Ibland följer lössen med oss hem som fripassagerare från semesterresan och väl framme hittar de snabbt platser där de får fäste.

– De vanligaste ställen som de uppehåller sig på är sängen och sovplatserna, men även i bord och under tavlor som finns i närheten av där man sover.

Förra året gjorde Anticimex i Kristianstad 441 utryckningar om vägglöss i nordöstra Skåne och bland antalet konsterade fall syntes alltså en tydlig ökning jämfört med året innan.

Idag är vägglössen resistenta mot vissa bekämpningsmedel. Därför är det istället mer vanligt med till exempel värmebehandlingar på möbler eller kiselpulver som torkar ut krypen.

Men bäst av allt är det förstås att de inte följer med oss hem från semestern.

– När man kommer till ett hotellrum ska man inte förvara väskan ovanpå eller vid sängen, säger Jörgen Nilsson.

– Kläderna ska du förvara i väskan och inte lägga in i någon byrålåda och innan du packar och åker hem kan du gå in i badrummet och skaka av allt också.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista