Vägglus suger blod. Foto: David Mora/ Anticimex.
Vägglus suger blod. Foto: David Mora/ Anticimex.

Forskning avslöjar vägglusens dna

1:52 min

Forskare har kartlagt vägglusens dna i en ny studie, något som kan förklara varför de har utvecklat en resistens mot vissa bekämpningsmedel.

– I den här dna-sekvensen har man hittat vilka faktorer som gör att skalet hos en vägglus blir tjockare när de utsätts för vissa bekämpningsmedel, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

– Man har hittat vilka enzymer som bryter ner aktiva substanser och när man hittat det då kan man lättare finna en väg runt problemet med resistens.

Det finns flera olika faktorer till varför vägglössen blivit alltfler de senaste åren. I samband med att vi reser mer så sprids vägglössen världen över och dessutom har de utvecklat en resistens mot bekämpningsmedel.

– I dag har vägglössen blivit resistenta mot vissa bekämpningsmedel. De innebär att de kan sprida vidare de här generna till nästa generation och då har vi ett problem eftersom de blir fler och fler.

De nya forskningsresultaten skulle kunna leda fram till en mer effektiv bekämpning av vägglöss.

– Vi tror att den här forskningen är bra för hela branschen som arbetar med bekämpningen av vägglöss, säger Håkan Kjellberg.

– Kanske innebär resultaten på sikt att vi kan hitta bekämpningsmedel som är mindre miljöfarliga men mer effektiva i att ta död på vägglössen.

Forskningsresultaten publicerades i Nature Communications.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista