Tilda Zernell och Linn Tullberg Jagrell, klass 3 i Gantofta skola. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Tilda Zernell och Linn Tullberg Jagrell, klass 3 i Gantofta skola. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Helsingborg

Kreativa barn skapar sopkonst

4:13 min

På måndagen invigdes en utställning på Stadsbyggnadshuset i Helsingborg där konstverk av sopor ställs ut. 1 500 elever i årskurs tre har deltagit i programmet Sopor i retur.

Det är en blandning av allt från julgranar till flygplan, lok, robotar och träfigurer.

– Vi har gjort en fjärilstavla av korkar på en stor träskiva. Vi har samlat korkar enda sedan sommarlovet från läsk och mjölkförpackningar, säger Linn Tullberg Jagrell och Tilda Zernell från Gantofta skola.

Eleverna har fått lära sig hur de ska göra för att återanvända och återvinna avfallet hemma. De har också fått göra ett besök på NSR:s återvinningsanläggning i Helsingborg.

– En guide visade oss runt och vi fick lära oss hur många gånger man kan återanvända saker, säger de.

Och barnen tar med sig sina nya kunskaper hem till föräldrarna.

– Här tänker vi att barnen kan visa att sopor kan återanvändas till det mesta. Och vi blir överraskade, barnen har en enorm fantasi. Barnen har ett val inför framtiden, att inte förbruka jordens resurser, säger Annika Jonasson från Miljöverkstaden, som ligger bakom sopprojektet.

I dag invigs utställningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista