Mikael Öberg, vd för vårdbolaget Adaptus rehab i Kristianstad. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Mikael Öberg, Adaptus rehab. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Skåne

Missnöjda vårdbolag säger upp avtal

3:49 min

Många privata vårdgivare har valt att säga upp sina avtal med Region Skåne, eftersom regionen med kort varsel sänkt ersättningarna inom flera vårdval.

Det gäller för grå starr, psykoterapi och multimodal smärtbehandling, MMS.

– Om vi skulle acceptera detta skulle vi vara i konkurs inom tre-fyra månader, säger Mikael Öberg, vd på Adaptus rehab AB i Kristianstad som inte accepterat de nya ackrediteringsvillkoren för MMS.

Till mottagningen i Kristianstad kommer patienter med svåra smärtor, ofta i axlar och nacke. Nästan 80 procent är kvinnor, och många har varit sjukskrivna länge.

För de mottagningar som bedriver multimodal smärtbehandling sänktes ersättningen med 25 procent den första januari. P4 Malmöhus har pratat med flera MMS-behandlare som säger att det inte går att klara verksamheten. Enligt Mikael Öberg skulle Adaptus rehabs intäkter minska med mellan 160 000 och 180 000 kronor i månaden.

– Det är helt omöjligt. Vi har såklart diskuterat det i teamen, men det räcker inte till.

– Det är större delen av min personal som måste bort, och en sådan här verksamhet är helt personaldriven. Det är där kostnaderna ligger, säger han.

De vårdgivare som inte accepterar de nya villkoren kan fortsätta med det gamla avtalet ett år till, men sedan avslutas avtalet och mottagningarna får stänga om de inte söker ackreditering på nytt.

14 MMS-behandlare, nio psykoterapimottagningar och tio starroperationskliniker har sagt nej till de nya villkoren. För starroperationer innebär det att majoriteten av de privata klinikerna sagt upp avtalen. Ersättningen för psykoterapi har sänkts med runt 15 procent och för gråstarrsoperationer med mellan tio och över 30 procent.

De nya ersättningarna klubbades av hälso- och sjukvårdsnämnden i början av december och började alltså gälla redan vid årsskiftet. Capio Medocular, som gör runt 2000 starroperationer om året i Malmö och Lund, har sagt upp sina avtal. Vd:n Marita Erlingson ser det korta varslet som det stora problemet.

– När man får reda på det här så sent så har man redan en spräckt budget för året som kommer, och man vet inte hur man ska få verksamheten att gå runt under det året. Har man det en tid innan, så har man tid att analysera och ställa om för att kunna leverera en fortsatt god vård med hög kvalitet, säger hon.

Vad gäller ersättningsnivån för starroperationer säger hälso- och sjukvårdsstrategen Joanna Linde på Region Skåne att det är en anpassning till priserna i södra regionvårdsnämnden, och att man jämfört med vårdvalet i Stockholm och vad verksamheten kostar på Skånes universitetssjukhus.

Men Marita Erlingson säger att regionen nu ligger lågt jämfört med andra delar i landet. Hon anser inte att de har varit överbetalda.

– Vi gör ju ganska stora investeringar, och när man går in i ett sådant avtal vill man vara en långsiktig vårdpartner för regionen, betonar hon.

–  Vi har hyresavtal på fem år och personal för att kunna uppfylla ackrediteringsvillkoren, och det anser inte vi att den här ersättningen täcker.

Inom MMS har även en av regionens egna mottagningar, Abels rehab på vårdcentralen Södervärn i Malmö, meddelat att den inte accepterar de nya villkoren. Enligt sjukvårdsnämnd SUS skulle verksamheten förlora nästan en halv miljon kronor i år och inte gå ihop. Samtidigt har nämndens ordförande Joakim Sandell (S) varit med och beslutat om de sänkta ersättningarna i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Adaptus rehab i Kristianstad har precis flyttat till nya lokaler. Mikael Öberg har valt att driva de sänkta ersättningarna rättsligt. Målet avvisades i förvaltningsrätten men är nu överklagat till kammarrätten. Mikael Öberg anser dels att beslutet strider mot konkurrenslagen, dels att det tagits på fel nivå, eftersom konsekvensen enligt honom blir att vårdvalet i princip skrotas.

– Beslutet man har tagit i HSN har sådan tung ekonomisk betydelse för oss aktörer att det skulle ha tagits i regionfullmäktige, säger han.

Senare under dagen svarar Region Skåne på kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista