Josef Davidsson
Josef Davidsson Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Lund

Fem miljoner till cancerforskare i Lund

3:31 min

Lundaforskaren Josef Davidsson och hans arbetslag får fem miljoner kronor från ett av Sveriges största forskningsanslag för att fortsätta sina undersökningar om ovanliga blodsjukdomar hos barn.

Josef Davidsson är knuten till institutionen för laboratoriemedicin där han bedriver forskning om blodsjukdomar hos unga människor. Forskningsanslaget på fem miljoner kronor från SSMF välkomnar han med öppna armar.

– Det gör att jag får möjlighet att starta en egen forskargrupp som kan utföra de projekt och experiment som jag vill. Det ger en stor möjlighet att föra forskningen framåt, säger han.

En stor del av forskningen vigs åt blodcancer, så kallad leukemi.

– Vi intresserar oss dels för barncancer i blodet, så kallad leukemi, och dels för benmärgssvikt som leder till leukemi. Det är turligt nog ovanliga sjukdomar hos barn som har bra prognoser rent behandlingsmässigt, säger Josef Davidsson och fortsätter:

– Men vissa av barnen går det inte bra för och de riskerar att överbehandlas. Det tittar vi närmare på och framför allt vill vi hitta underliggande sjukdomsorsaker.

Paradoxalt nog uppkommer blodcancer på olika sätt hos barn jämfört med vuxna.

– För vuxna kan det ta 20 till 30 år för cancern att utvecklas. Men hos barn sker det betydligt fortare, mellan tre till fyra år. Den skillnaden och varför det uppkommer vill vi studera, säger Josef Davidsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista