Isatou Bah, Steffi Aluoch och Hedvig Lagercrantz. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Isatou Bah, Steffi Aluoch och Hedvig Lagercrantz. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio Foto: Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Lund

Filmfestival med fokus på Afrika

3:25 min

På AF-borgen startar idag en filmfestival med tema Afrika. Festivalen är öppen för alla och filmerna följs av paneldiskussioner.

– Film funkar för alla, det är kreativt, förmedlar känslor och kan skapa diskussion, säger Steffi Aluoch.

Syftet är att uppmärksamma FN:s internationella årtionde för människor med afrikanskt ursprung, 2015-2024. Årligen tänker de hålla en filmfestival för att uppmärksamma olika frågor om kontinenten Afrika och dess folk.

– Det handlar mycket om postkolonialism, att rannsaka vårt förflutna med Afrika och dess befolkning, och människor som härstammar därifrån, säger Isatou Bah.

På filmfestivalen ska man idag efter filmen prata om rivaliteten mellan afrikanmerikaner och afrikaner, som finns på grund av kolonialismen och slavhandeln.

– Vi hoppas att alla ska få mer kunskap. Det som är gemensamt för de flesta med afrikanskt ursprung är att vi ofta är marginaliserade och diskriminerade beroende på vårt ursprung, säger Isatou Bah.

På festivalen visas filmer som 500 years later, Motherland och Om våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista