Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Malmö

”Är låglönejobb bra?”

2:28 min

Arbetssökande Ahmed är 20 år och har bott i Sverige i ett och ett halvt år. Han tar hellre lägre lön än går utan jobb.

– Mindre lön är bättre än ingenting. För flyktingar som mig är det ingen fara. Men det är jättesvårt att få jobb i Malmö, säger Ahmed.

Arbetsförmedlingen måste skaffa jobb till alla efter SFI tycker en annan man på besök på Arbetsförmedlingen. Och då lär de sig mer svenska samtidigt, menar han.

Bara de senaste veckorna har alla fyra allianspartier kommit med förslag om olika typer av nya låglönejobb. Och igår var det arbetsmarknadsekonomiska rådets tur att göra samma sak.

Det handlar om låglönejobb som skulle löpa under högst tre år och trots att de inte gått ut med någon särskild siffra på lönenivån, så menar ordföranden och nationalekonomen Lars Calmfors att den skulle kunna ligga på runt 15 000 kr/månaden.

LO har kritiserat förslaget och är oroliga för att det skulle sprida sig över arbetsmarknaden till flera sektorer men på arbetsförmedlingen för etablering av nyanlända i Malmö så möts förslaget med en försiktig optimism.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista