Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Anna-Lena Hogerud Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Skåne

Kärv ekonomi bakom sänkning av vårdersättning

Ordförande (S): "Vi måste se över våra kostnader"
4:24 min

De kraftigt sänkta ersättningarna inom vissa vårdval i Region Skåne beror på regionens dåliga ekonomi och på sänkta statsbidrag. Andra områden med sämre tillgänglighet behöver prioriteras, enligt regionens styrande politiker.

 

Från årsskiftet sänktes ersättningarna inom vårdvalen för grå starr, psykoterapi och multimodal smärtbehandling, MMS, med mellan tio och över 30 procent.

– Det är på grund av den ekonomiska situationen, och det är ingen hemlighet att vi ville höja skatten. När vi inte kunde göra det så måste vi se över våra kostnader, och då gör vi det även på det här området, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Många vårdgivare är missnöjda med ersättningssänkningarna och har valt att säga upp sina avtal. Det innebär att verksamheterna kan arbeta vidare med den gamla ersättningen ett år till, men sedan upphör avtalen att gälla.

Marita Erlingson, som är vd på Capio Medocular, anser att de nya ersättningarna inom grå starr inte täcker de kostnader man har, och att Region Skåne nu ligger lågt i pris jämfört med övriga delar i landet. Däremot vill hon inte berätta vilken vinst bolaget i dag gör på ingreppen.

– Eftersom vi är ett börsbolag redovisar vi inte lönsamhet och försäljningssiffror för enskilda bolag i koncernen, och det är skälet till att jag inte kan lämna uppgifter om detta, säger hon.

Region Skåne uppger att prisnivån anpassats till södra regionvårdsnämnden och att man jämfört med vårdvalet i Stockholm.  

– När det gäller starr har vi också tittat på kostnaderna i vår egen verksamhet och sett att vi kan ta en lägre kostnad och att det ändå borde finnas en marginal per ingrepp. När det gäller MMS och psykoterapi är det också kopplat till statsbidraget och rehabgarantin, som tyvärr har minskat, säger Anna-Lena Hogerud.

Men ska man tolka det som att ni inte tycker att verksamheten med multimodal smärtbehandling är så viktig att ni vill ersätta den för vad den faktiskt kostar?

– Nej, jag tycker att det är en väldigt viktig verksamhet som man bedriver, men problemet är kopplat till det minskade statsbidraget. Man skulle kunna säga att vi tycker att den här verksamheten är så viktig att vi täcker en stor del av mellanskillnaden som uppstår.

P4 Malmöhus har pratat med närmare tio olika MMS-mottagningar som alla säger att det är omöjligt att driva verksamheten vidare med den sänkta ersättningen på 25 procent.

– Då måste vi följa den här utvecklingen och också föra en dialog framöver om hur vi ska kunna bedriva en bra verksamhet på MMS-området, säger Anna-Lena Hogerud.

De stora aktörerna Aleris och Capio Medocular inom grå starr har valt att säga upp sina avtal för att få tid att ställa om verksamheten till de lägre intäkterna. Båda företagen säger att de har för avsikt att finnas kvar i Skåne men är missnöjda med det korta varslet. Beslutet togs i början på december, och taxorna började gälla den första januari.

– När det gäller diskussionen om hur dialogen har varit, så tycker jag att om man anser att dialogen inte har varit tillräcklig, så måste vi ta med oss det framöver och få till en dialog i ett tidigare skede, säger Anna-Lena Hogerud.

De sänkta ersättningarna klubbades av en enig hälso- och sjukvårdsnämnd. Trots det är den borgerliga oppositionen i dag kritisk mot styret.

– Det här är tyvärr inte första gången jag hör den här kritiken mot det rödgröna styret att dialogen med de privata vårdgivarna har blivit mycket sämre. Sedan förstår jag att man som aktör är bekymrad över de sänkta ersättningarna, men jag var övertygad om att dialogen hade förts, men det hade tyvärr inte gjorts, säger Gilbert Tribo (L), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Inom andra vårdval hade ni egna yrkanden och reserverade er mot besluten. Varför hade ni inte det här?

– Ja, vis av erfarenheten så skulle vi ha ställt mycket hårdare kontrollfrågor just kring dialogen. Vi fick intrycket att man hade haft en dialog, men det har uppenbarligen inte varit så som vi önskar.

Sammanlagt har 14 MMS-behandlare, nio psykoterapimottagningar och tio starroperationskliniker sagt nej till de nya villkoren. Under det här året kommer patienter att tas emot som vanligt, men vad det får för konsekvenser för patienterna på sikt är för tidigt att säga.

– Eftersom avtalen gäller i ett år får vi utgå ifrån att man fortsätter att ta emot patienterna under det här året, och sedan får vi följa utvecklingen. Det kanske kommer nya vårdgivare som vill etablera sig. Vi ser redan att det finns en aktör inom grå starr som är intresserad, som då kanske ser att det finns ett utrymme att starta upp verksamhet i Skåne, säger Anna-Lena Hogerud.

Vad det gäller vårdvalet inom grå starr har majoriteten av de privata klinikerna valt att säga upp sina avtal. I dag finns det inga köer på området, men Anna-Lena Hogerud vill inte säga att det till och med vore önskvärt att vissa aktörer försvinner.

– Nej, vi ser att vi har haft god nytta av dem, utan det här handlar om en ekonomisk prioritering från vår sida.

Ska man tolka förändringarna som att ni på sikt vill göra er av med vissa vårdval?

– Nej, så tycker jag inte att man ska tolka det. Det är snarare så att vi behöver se över var vi kan få ner våra kostnader och hur vi måste prioritera i vår verksamhet.

De besparingar som det rödgröna styret räknat med att göra i år kommer sannolikt bli mindre än väntat, eftersom så många aktörer nu kommer att jobba vidare med de gamla ersättningarna ett år till.

– Ja, om fler väljer att gå på gamla taxan så innebär det högre kostnader än vad vi budgeterat för, säger Anna-Lena Hogerud.

 

 


 


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".