Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Språkutflykter ger bättre skolresultat

7:38 min

Holma Kroksbäck, har under fem år varit en del av Områdesprogrammet i Malmö. Barnen som musicerar i El Sistema jobbar på. Och Kulturbron och Holma infocenter är numera en del av vardagen i området.

I El Sistema träffas barnen för att spela tillsammans med sina musiklärare flera gånger i veckan. Instrumenten får eleverna låna och en dag i veckan bjuds föräldrarna in för att lyssna.

Idag sitter sju elever tillsammans med sina lärare och spelar Beatles på cello, tvärflöjt och fiol. Det ger ökade musikkunskaper och skapar gemenskap.

– Idag har vi kammarmusik för elever som kommit lite längre. Vi träffar barnen tre gånger i veckan i orkester, rytmik och enskild undervisning. På onsdagar är det vänsday, och då får föräldrarna gärna komma. Och så ska vi starta en föräldraensemble, säger Lucia Goenaga, som är en av lärarna.

Malmö satsade på fem socialt utsatta områden, Lindängen, Herrgården, Seved, Segevång och Holma/Kroksbäck för att hitta nya former för att förstärka gemenskapen, tryggheten och försöka få fler av de boende i arbete.

– Mycket har satsats på trygghet och säkerhet. Men jag vill också lyfta fram Kulturbron som finns på Holmaskolan, där barn och lärare går på språkutflykter till Konsthallen, bibliotek, fiskar och promenerar och upplever språk på ett helt nytt sätt, och når bättre skolresultat, säger Anto Tomic, områdesansvarig.

Även Holma infocenter startade under områdesprogrammet.

– Här erbjuds kontakter med samhället, för att hjälpa malmöbor på traven, säger Anto Tomic.

De här projekten ingår numera i den ordinarie verksamheten.

  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista