Öresundståg
Arkivbild. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Lund – Hässleholm.

Kontaktledningarna ska bytas ut

2:52 min

Nu påbörjas arbetet med att byta ut kontakt ledningarna på stambanan mellan Hässleholm och Lund. Ett arbete som i längden ska göra tågtrafiken säkrare och mindre känslig för störningar.

Under arbetets gång, fram till 2018, kommer tågtrafiken mellan Hässleholm och Lund att påverkas med förseningar och också totala avstängningar under en del helger.

- Vid totala avstängningar kommer vi att sätta in ersättningsbussar så vi tror att det kommer att gå att resa bra, säger Helene Holmqvist på Skånetrafiken.

Det tar längre tid att åka buss än att åka tåg på sträckan så en del resenärer kommer att bli försenade under de här tre åren.

- Det kommer att ta en timme längre att resa sträckan med buss men det kommer bara att vara totala avstängningar under 10 helger per år, säger Helene Holmqvist.

Det är omfattande arbete som kommer att utföras på sträckan mellan Hässleholm och Lund och Pernilla Merkenius på Trafikverket tror att arbetet är efterlängtat.

- Trafikverket har ju fått kritik för att vi inte gör något och för att vi inte rustar upp våra banor men nu gör vi ju det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista