22 procent av resorna i Malmö sker med cykel. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
22 procent av resorna i Malmö sker med cykel. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Malmö

Malmös växtvärk hindrar miljömål

3:29 min

Den snabbt växande befolkningen i Malmö gör att kommunen får svårt att uppnå sina miljömål fram till 2020, enligt en färsk miljöredovisning. Tempot måste öka, säger miljödirektören.

– Vi behöver jobba mer med våra åtgärder för att nå miljömålen. Som det ser ut här så kommer vi inte att nå Malmö stads ganska högt satta miljömål, säger Kerstin Åkerwall, miljödirektör i Malmö.

Jämfört med resten av landet ligger Malmö mycket bra till, om än på väg neråt. Enligt sajten Miljöaktuellts rankning har Malmö legat bland de främsta eller etta under flera års tid innan kommunen halkade ner till 23:e plats förra året.

Det går framåt på de flesta områdena. Men för långsamt, enligt kommunens nyaste miljöredovisning. I den finns ett antal miljömål som ser ut att endast kunna nås till en viss del fram till 2020. Anledningen är den kraftiga befolkningsökningen som varit och fortsätter i Malmö.

– I med att vi blir fler människor på samma yta så påverkar det egentligen allting. Det påverkar trafiken, fler människor rör sig mer och det utförs ett större trafikarbete, säger Kerstin Åkerwall.

– Fler människor ska bo i Malmö. Det behöver byggas för en ökande befolkning och det går åt mer energi.

Betyder det att det finns någon slags begränsning för hur många det kan bo på en yta som Malmös?

– Åtminstone inte som vi uppnår på ett tag, men däremot behöver vi göra mer och fler åtgärder.

I sin rapport har Miljöförvaltningen inte ens tagit med i beräkningen den uppskruvade befolkningsprognosen som för tillfället ligger på 7000 nya Malmöbor om året fram till och med 2019.

– Vår prognos har tidigare varit ungefär 5000 nya malmöbor per år, men vi har börjat inse att vi ska skruva upp den med 2000, säger Åkerwall.

Trots en minskning sedan 2010 så ökade den totala mängden koldioxidutsläpp något enligt den senaste beräkningen. Samtidigt som det är industrier och energiföretag som står för största delen av utsläppen så blåser det snålt för vindkraftverken i Malmö. Att i princip halvera mängden utsläpp inom fyra år är ett av de mål som kommunen inte alls räknar med att nå.

Men kommunen har lyckats förbättra miljön på flera områden. De stora Malmöexpressen-bussarna som kom för några år sen har förbättrat luften i de centrala delarna och energianvändningen per person fortsätter minska.

Samtidigt är det alltför mycket trafikbuller i många bostadsområden. Utsläppen minskar per malmöbo, men på grund av stadens växtvärk så blir de totala målen ändå svårare att uppnå - fler människor på samma yta riskerar bryta den positiva utvecklingen. Kerstin Åkerwall tror inte att mer resurser löser problemet.

– Det Miljöförvaltningen kan jobba med är påverkan på andra i Malmö stad, påverkan på samarbetspartners och malmöborna, hur de har möjlighet att röra sig och leva i stan.

Enligt senaste rankningen av Miljöaktuellt ligger Malmö fortfarande bland de 25 bästa kommunerna i Sverige. Har era egna mål blivit satta för högt?

– Det är de politiska mål vi har och jag tycker det är bra att vi har högt satta mål, säger Kerstin Åkerwall.

Lomma blev tvåa i förra årets rankning av Miljöaktuellt. Andra skånska kommuner med högre placeringar än Malmö är i turordning Lund, Helsingborg och Vellinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista