Mölle blev på 1890-talet en av Sveriges första badorter. På bilden: människor runt sekelskiftet badar i baddräkt i Mölle. Foto: SVT Bild
1 av 2
Foto: SVT Bild
Kalle och tankefabriken

Osedligheten i Mölle

4:07 min

Vid förra sekelskiftet härjade bilden av synden i nordvästskånska Mölle. Turister i baddräkt drog skam över den gamla kurorten.

Min fru har rest till Mölle – till Mölle by the sea. 

Ahh! Mölle! Denna pärla till gammal kurort, hisnande vackert belägen med Kattegatt i väst och Kullaberg i norr. Här har det fina folket förlustat sig genom åren. Här har August Strindberg och Selma Lagerlöf förlustat sig – om än inte med varandra. Här har Turisthotellet och Villa Godthem tjänat som sommarhem åt tyskar och danskar och Povel Ramels fru. Åtminstone i sången.

Mölle är för all del en rejäl turistmagnet också nuförtiden, men för hundra år sen och lite mer så var det stället för dagen. Vill man ha en mycket behaglig läsupplevelse så kan man skaffa sig romanen ”Mölle by the sea” av den mysteriösa signaturen Herr G. Den kom förra året men beskriver ett litet mystiskt mord på 1910-talet. Det var en pjäs från början, som Eva Rydberg lät sätta upp på Fredriksdalsteatern 2004.

Boken skildrar tiden då Mölle inte bara var känd som ett semesterparadis och ett rikemansparadis utan också som ett syndens paradis. För allt var inte kyskt och oskuldsfullt i den lilla kurorten.

Jag har kommit över ett klipp från Hälsingborgs-Posten 1906. Det är ryslig läsning. Riktigt ryslig. Upprörd blir man. Förfasad.

Den 3 juli 1906 sätter Hälsingborgs-Posten rubriken ”Pinsam skandal i Mölle”.

Och redan det låter ju lock… fruktansvärt. Jag läser vidare i ingressen: ”Oseden att både herrar och damer badar samtidigt i s k gemensamhetsbad tycks man inte få någon bukt med. För ett par år sedan förekom ett sådant pikanteri på kontinenten, och nu tycks den ogenerade trafiken ha spritt sig också till Sverige.”

Jag tror vi alla ryser när vi hör talas om dessa kontinentala pikanterier! I Sverige! Damer och herrar tillsammans! I samma hav!

Vänner av ordning och sedlighet får hålla för öronen! Hur mycket den än bär mig emot så läser jag vidare: ”Det är den kända badorten Mölle i Skåne som hemsökes, och befolkningen i trakten är upprörd över den frigjordhet som de badande visar.

Varken polisen eller de kommunala myndigheterna kan göra något åt detta oskick.

Även om baddräkterna ofta är utrustade med volanger och spetsar för att dölja vissa kroppsliga detaljer måste de ändå anses som anstötliga – se bilden.”

Ja, motvilligt tittar jag då på bilden som illustrerar artikeln. Och usch och fy säger jag! Där står en herre i baddräkt bredvid en kvinna i baddräkt! På samma strand! Jag tittar riktigt noga och länge på bilden så att allt det där otäcka ska etsa sig fast på näthinnan så jag vet att känna igen sedlighetsfördärv när jag ser det!

Artikeln slutar, både lugnande och oroande: ”Det är bara turister, som ägnar sig åt sådana gemensamhetsbad, och Mölle håller på att få dåligt anseende, vilket är att beklaga.”

Ja – vi kan bara anklaga, jag och Hälsingborgs-Postens utsände som 1906 tvingade sig till badstranden i Mölle för att rapportera om det oförfalskade snuskandet på badstränderna. En självuppoffrande reporter som förmodligen blundade så mycket han bara kunde när han nu var där och rapporterade.

Lite tröst skänkte det väl att det bara var turisterna som ägnade sig åt dessa fasansfulla gemensamhetsbad och inte de väna Mölleborna, men visst är det skönt att tiderna har gått framåt och att vi nuförtiden slipper se män i baddräkt på stränderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista