Teater på Rosengårdsbiblioteket
1 av 2
Med hjälp av hörlurar kan publiken följa skådespelarna som rör sig bland bokhyllor och besökare. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Teater på Rosengårdsbiblioteket
2 av 2
Sanne Ahlqvist Boltes och Oskar Stenström är skådespelare i pjäsen. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

En thriller i litterär miljö

"Vi vill komma ut med teater till okoventionella scener"
3:01 min

En teaterpjäs utan scen där skådespelarna rör sig bland bokhyllor på ett bibliotek. På Rosengårdsbiblioteket i Malmö spelar teatergruppen Banditsagor en minst sagt ovanlig föreställning.

En suggestiv thriller mitt bland böcker och låntagare, det händer just nu på Rosengårdsbiblioteket i Malmö.

– Vi vill komma ut med teater till ställen som konventionellt inte betraktas som klassiska teaterscener, säger Oskar Stenström, en av skådespelarna i pjäsen.

I ena hörnet av biblioteket har ett tjugotal stolar ställs upp i olika rader. På varje stol ligger en hörlur där bakgrundsljud spelas upp under pjäsens gång.

Temat för teaterföreställningen är en slags vardags- och samhällsthriller som, lämpligt nog, handlar om en bibliotekarie.

– Det blir en intim upplevelse när publiken hör ljud i hörlurarna som de vanliga besökarna på biblioteket inte hör. Besökarna blir som statister, säger skådespelerskan Sanne Ahlqvist Boltes. 

Publiken hör replikerna med hjälp av en mikrofon som fästs på Sanne.

– Jag har däremot ingen mikrofon på mig. Ljudet tas alltså upp som Sanne hör det och det publiken hör blir ur hennes perspektiv.

Händer det att vanliga besökare lägger sig i?

– Det har hänt, absolut. Då finns det olika sätt att hantera det. Antingen genom att fullfölja skådespelet, eller genom att faktiskt bryta en stund, säger Oskar Stenström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".