Carolina Brantås vid husvagnen Sally.
Carolina Brantås vid husvagnen Sally. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Småland

Hett att hyra retrohusvagn

7:15 min

Vill du campa som man gjorde på 60-talet? Då har du chansen i Edsbruk norr om Västervik. Där står fyra husvagnar från 60-talet uppställda.

Det är Carolina Brantås som äger vagnarna och som hyr ut dem till evenemang och filminspelningar bland annat. Men på sommaren kan man också hyra och bo i husvagnarna på plats.

– Det är mest yngre som vill komma och bo i dem. Jag tror det lockar med att vi inte har internet här. Man kan det lite lugnt ett tag och låna lite krocket istället eller låna en bok och ligga i hängmattan, säger hon.

Idén att börja hyra ut gamla husvagnar fick hon när hon hyrde ut sin lägenhet i Stockholm. Många turister hörde av sig och hon började fundera på vad mer som hon kunde hyra ut.

Och det blev alltså husvagnar från 60-talet.

Verksamheten började i Stockholm, men större utrymmen och humanare priser lockade henne till Edsbruk. Och trots att Carolina Brantås inte lagt ut några pengar på reklam hittar kunderna till henne – under högsäsongen är efterfrågan mycket större än tillgången.

Så fler husvagnar än de fyra hon har nu kommer det bli – och fortsatt då engelska husvagnar som hon blivit något av en expert på.

– Man har blivit lite Wikipedia på husvagnar tillslut. Det kommer av farten. Det var inget jag räknat med från början, säger Carolina Brantås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista