Vi behöver ha en lite mer snabbfotad organisation, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Vi behöver ha en lite mer snabbfotad organisation, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

(S) vill snabba på politiken

0:51 min

Det rödgröna förslaget om en särskild styrgrupp som ska jobba med Malmös kraftiga befolkningsökning röstades ner av oppositionen. Arbetet måste bli snabbare enligt Socialdemokraterna. Odemokratiskt, tycker oppositionen.

En av frågorna på torsdagens extrainsatta kommunstyrelsemöte var vilka åtgärder kommunen skulle vidta på grund av den "extraordinära befolkningsökningen" som Malmö står inför.

Det rödgröna minoritetsstyrets förslag att arbetsutskottet som en politisk styrgrupp skulle få samordna det här arbetet stoppades av oppositionspartierna. Kommunstyrelsens ordförande säger att hon "beklagar" oppositionens beslut.

– Jag beklagar att man vill ha den ordinarie hanteringen och beredningen av problem och konflikter. För mig är det uppenbart att om vi växer i år med mellan 40 och 60 procent fler malmöbor än vad vi har räknat med tidigare, så kan vi inte jobba business as usual. Jag upplever att vi behöver ha en lite mer snabbfotad organisation, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Den moderata oppositionen är kritisk eftersom Socialdemokraterna har störst makt i den styrgrupp som man föreslår.

– Man försöker göra en politisk manöver vilket den samlade oppositionen sa klart och tydligt nej till. Det är viktigt att vi har demokratiskt inflytande över våra medel och över de kommunala besluten som ska fattas, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd.

Men, Katrin Stjernfeldt Jammeh hävdar att de andra partierna ändå hade fått säga sitt om de beslut som tas.

– Nu handlar det om det operativa arbetet. Hur vi diskuterar och löser upp målkonflikter och annat som gör att vissa ärenden tenderar dra ut på tiden. Helt enkelt för att ha en så snabb organisation som möjligt. Besluten skulle ju ändå fattas i kommunstyrelsen.

En annan fråga som togs upp är vem som ska bestämma över den reservpott på 76 miljoner kronor som ska fördelas i år på grund av den stora befolkningsökningen. Socialdemokraterna ville att arbetsutskottet skulle få denna uppgift. Men även här ville oppositionen att det istället ska bli upp till kommunstyrelsen.

– Jag kan förstå invändningarna att alla partierna vill vara med och kunna ta ställning eller i alla fall kunna reservera sig mot beslut som de inte gillar, så den gick jag med på, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista