Bilal Karabudak och Tanyel Eren. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Bilal Karabudak och Tanyel Eren. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö

Malmös unga turkar oroade av explosionerna

3:56 min

Det har varit nya explosioner i Turkiet de senaste dagarna, och i går kväll sprängdes även en turkisk föreningslokal i Fittja i Stockholm. Föreningen Malmös unga svenska turkar oroas av utvecklingen.

– Det är oroande och känns inte bra, det som skedde i Istanbul och Ankara, och nu sker det ett terrordåd även i Stockholm mot en turkisk förening, säger Bilal Karabudak, som sitter i föreningens styrelse.

– Det har tyvärr eskalerat väldigt mycket, och det ser inte ljust ut för framtiden, säger Tanyel Eren, som även han sitter i styrelsen.

Polisen ser en risk för att våldet trappas upp mellan kurdiska och turkiska fraktioner i Sverige efter sprängningen i Fittja i går. I samma område skottskadades en man svårt vid en prokurdisk demonstration i helgen. Hos Föreningen Malmös unga svenska turkar ser man allvarligt på händelserna, men man vänder sig mot att konflikten beskrivs som en konflikt mellan turkar och kurder.

– Det är absolut negativt, men dessvärre försöker media visa en bild av att det är kurder som står bakom, men de förväxlar PKK med kurder. Det som att säga att Isis representerar islam, säger Bilal Karabudak.

Hur är era relationer med kurder i Malmö?

– Våra relationer med kurder är väldigt bra. Vi är väldigt blandade. Även om jag är turk, är en av mina morföräldrar kurd och även från fars sida. Vi kan inte ha dåliga relationer, när man är så här blandade. Vi har delat samma land i århundraden.

Men tror ni att det finns ett samband mellan oroligheterna i Turkiet och det som till exempel händer i Stockholm?

– Ja, det kan väcka känslor på båda sidorna, och vi såg en reaktion med en demonstration som skedde i Stockholm. Men det måste ske på ett respektabelt sätt inom de demokratiska gränserna och inte genom bombdåd och stenkastning, säger Tanyel Eren.

Föreningen har en lokal i Malmö, men varken Tanyel Eren eller Bilal Karabudak har tänkt på att de på något vis skulle kunna drabbas av konflikten i Turkiet.

– Vi har aldrig varit utsatta för något, men självklart börjar man tänka efter det som har hänt i Stockholm om det kan hända oss. Än så länge har vi inte känt någon oro, säger Bilal Karabudak.

– Nej, jag känner ingen generell oro, för jag tror inte att det är vanliga medborgare som turkar och kurder som utför dessa attentat. Det måste vara extrema grupper som tar till extrema åtgärder för att skapa hat mellan grupperna och polarisera oss, säger Tanyel Eren.

 


 

"Har delat samma land i århundraden"


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista