Lunds tingsrätt. Foto: Jacob Rickardsson/Sveriges Radio
Lunds tingsrätt. Foto: Jacob Rickardsson/Sveriges Radio
Lund

Saudiskt intresse för kongresscenter i Lund

3:11 min

I flera år har Lunds kommun suktat efter en större kongressanläggning mitt i stan. Nu, kan projektet vara nära ett förverkligande. P4 Malmöhus kan i dag avslöja att Lunds kommun inlett diskussioner med affärsmän från Mellanöstern om ett samarbete.

Deras intresse är seriöst, men de har inte bundit sig vid något.

Idén om att bygga en större kongressanläggning i centrala Lund har funnits i flera år. För några år sedan lanserade den dåvarande rektorn vid Lunds universitet, Per Eriksson, tanken om en underjordisk anläggning vid Universitetsplatsen.

Nu skissar Lunds kommun på planer om att förlägga en kongressbyggnad, på samma tomt som tingsrätten, ett stenkast från tågstationen.

Stort behov

För att satsningen ska bli verklighet krävs kapitalstarka intressenter.
Lundaentreprenören Ali Ismail tror att han kan lösa den saken. Hans förmögna affärskompanjoner från Saudiarabien och Egypten har åtminstone uttryckt ett intresse för projektet.

– Jag tycker att det är befogat att ha de här ambitionerna. Jag upplever det varenda dag att behovet är större än hörsalen på Medicon eller några konferenssalar på Ideon, säger Ali Ismail.

Anders Almgren (S) är kommunstyrelsens ordförande i Lund. I början av mars hoppas han kunna träffa affärsmännen i fråga och presentera Lunds kommuns visioner lite närmare.

– Kommunens roll, som vi ser den här, är att skapa förutsättningar genom att hitta en plats det kan vara vettigt på och kanske samla fastighetsägandet så det går att etablera en kongressanläggning. Sedan tänker vi oss att den ska drivas, skötas och ägas av någon aktör på marknaden.

Att ett utländskt konsortium visar engagemang för kongressplanerna gläder kommunalrådet.

Det här är investerare som redan innan har uttryckt intresse för Lund.

– Det har varit åtminstone några gånger tidigare och de har engagerat sig i olika typer av av affärsverksamheter i Lunds kommun, säger Anders Almgren.

Finns det några baksidor med den här typen av samarbete?
– Nej, det kan jag inte säga.

Utlyser tävling

Enligt Anders Almgren planerar Lunds kommun inom kort att gå ut med en tävling där olika konsortium som vill driva hotell och kongress i Lund kan anmäla intresse om att bli en del av projektet.

Om det saudisk-egyptiska intresset håller i sig tills dess återstår att se. Ali Ismail uppskattar i dagsläget chanserna som goda.

De här personerna, har de muskler nog att investera i ett kongresscenter i Lund?
– Ja, det har de säkert. Jag har inte detaljer, men jag vet att de är ute i världen och investerar. De skickar inte bara pengar, de är aktiva in i minsta detalj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista