Barshank Kheder, yazidier från Lund som vill påminna oss om sitt folks svåra situation. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Barshank Kheder. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Lund

Yazidier: Glöm inte mitt folk

4:17 min

Folkgruppen yazidier som har egen religion och eget språk och som finns i Irak och andra delar av Mellanöstern är hårt trängd av IS. Barshank Kheder från Lund vill påminna oss om att hennes folk hotas av utrotning.

Särskilt kvinnorna har en mycket svår situation, säger hon.

– Kvinnor våldtas och säljs och köps som sexslavar, barn har gjorts till soldater och de äldre som IS inte har nytta av blir mördade av.

Dessutom känner kvinnorna skam för det som hänt och vågar inte riktigt berätta om vad de varit med om, berättar hon.

Hösten 2014 gjorde Barshank Kheder en resa till norra Irak som volontär för att hjälpa kvinnorna där. Hon kände att hon inte kunde sitta overksam i Sverige längre.

– Mitt folk höll på att bli utrotat, jag ville göra något.

Och det är också därför hon vill påminna oss i Sverige om konflikten och om yazidiernas svåra situation. För det är viktigt att de inte glöms bort.

– Att vi bryr oss om betyder jättemycket, förklarar Barshank Kheder.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista