Jenny Holmquist, miljöstrateg på MKB tillsammans med Karl Lord som är en av husets första hyresgäster.
1 av 2
Jenny Holmquist, miljöstrateg på MKB tillsammans med Karl Lord som är en av husets första hyresgäster. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Höghuset Greenhouse.
2 av 2
Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Malmö

Här trivs folk med gröna fingrar

”Vi hoppas att alla som flyttar in vill odla”
3:36 min

Snart står MKB:s Greenhouse färdigt i Augustenborg i Malmö. Sveriges första gröna höghus med många klimatsmarta lösningar. Det är 14 våningar högt höghus med bland annat odlingsbalkonger.

Greenhouse projektet står för en hållbar livsstil på ett enkelt sätt. Man kanske vill stanna kvar i staden men ändå ha fingrarna i myllan. Balkongerna är på 20 kvadratmeter, i två zoner, en öppen och en annan inglasad.Bostad

– Fasta odlingslådor följer hela balkongen, det finns vatten inne på balkongerna och avrinning. Inne i odlingslägenheterna finns ett växtrum, där man tillexempel kan hålla på med sticklingar och plantera om.                    

Den 1 juni är det inflyttning, men några har redan flyttat in.

– Allra längst upp ska det bli ett gemensamt orangeri där man kan ha växterna på vintern, och där man kan ha en fest med grannarna, säger Karl Lord.

Hela huset certifieras som passivhus, där tillexempel ventilationen går ner när man inte är hemma.

                     


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".