Polishunden Devil med hundförarna Linus Uppström och Joakim Hansson.
Polishunden Devil med hundförarna Linus Uppström och Joakim Hansson. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Skåne

”Slimmad ekonomi gå före god service”

3:18 min

I samband med den nya omorganisationen av polisen är risken stor att var fjärde polishund i region Syd kommer att försvinna. Hundförarna Linus Uppström och Joakim Hansson är helt säkra på att det kommer försvåra deras arbete.

– Om man ser till de två största städerna, Helsingborg och Malmö så kommer de få jättestora problem. Det kommer bli enormt svårt för dem att klara av sin bemanning.

Mitt ute ingenstans på en brukshundsklubb i Burlöv brukar Linus och Joakim träna med sina hundar. Tanken är egentligen att varje lokalt polisområde ska ha sin egen träningsplats men de har ingen just nu så istället har de en överenskommelse med en privat klubb som de får använda.

Minst sex timmar i veckan behöver hundarna träna för att hålla sig i form, men både Linus och Joakim säger att det blir mycket mer än så. Ute på fältet så har Joakim har gömt en jacka i gräset och hunden Devil ska försöka hitta den så fort som möjligt.

– När vi letar efter människor ute i skogen är hundarna extremt effektiva att leta av stora områden, det spelar ingen roll om det är mörkt de använder ju nosen, säger Joakim Hansson.

Låter ekonomin gå före

Ett stort tapp för verksamheten är att de hundinstruktörer som idag arbetar på ett samlat ställe kommer spridas ut och finnas på varje område där det finns polishund. Även om Linus och Joakim tycker att det behövs hundinstruktörer på varje område så tycker de att man tappar mycket av kvalitén av att ha alla samlade på ett ställe.

– Man låter ekonomi och slimmad ekonomi gå före god service. Vi ser en stor vinst av att ha alla på samma ställe då kan de sköta väktarprov och allt vad det är på ett bättre sätt.

Ett av de vanligaste jobben för polishundarna är att hjälpa till och söka efter försvunna personer. Utan hundar försvåras processen och om det finns för få hundar, eller om man måste åka långt för att hämta en hund på annat ort kan de få förgörande konsekvenser.

– Det är det viktigaste för oss allihop, den livräddande funktionen. Gud förbjude att någon kommer komma till skada för att vi inte har tillräckligt med hundar, säger Linus Uppström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista