Trött elev.
Foto: Jessica Gow / TT
Malmö

Efterlyser manliga förebilder till ensamkommande

2:21 min

Ideella föreningen Drivkraft Malmö startar en kampanj för fler manliga förebilder som kan stötta pojkar i skolan. Anledningen är det stora antalet killar som flytt till Sverige.

Forskningen visar att tjejer lyckas bättre än killar i skolan och det är fler killar som hamnar i olika slags utanförskap som kriminalitet.

– Vi har svårt att få tag på män som engagerar sig. De här pojkarna som är ute på våra skolor har för lite manliga förebilder, säger Alf Merlöv i föreningen Drivkraft Malmö.

Fler än två tredjedelar av de som sökte asyl i Sverige förra året är män och av de drygt 35 000 barn och ungdomar som kommit ensamma är fler än 9 av 10 killar. Det överskott på framförallt tonårskillar som nu finns i Sverige gör att det är ännu viktigare att få in fler manliga förebilder, enligt föreningen.

– Vi har redan problem med att pojkar inte presterar tillräckligt bra i skolan och att det är en tudelning. Till högskolan kommer det fler kvinnor än män, den situationen är inte sund. Den blir så påtaglig nu, de ensamkommande flyktingbarnen är i huvuddel pojkar, säger Alf Merlöv.

Den ideella föreningen Drivkraft Malmö, som är ett samarbete mellan Malmö stad och näringslivet, har redan idag faddrar, mentorer och läxhjälpare som hjälper unga på 14 skolor i kommunen. Nu startar man kampanjen "Män för Malmö" i sociala medier för att fler män ska ställa upp och till exempel träffa och umgås med pojkar ute på skolorna.

– Samtalet man har under tiden vad man än gör är ju viktigt för den här grabben. Att få lite andra vyer och det ges ju möjlighet att ställa frågor till faddern som man kanske inte ställer till en lärare eller sina föräldrar.

Av 71 000 nyanlända barn och unga som kom förra året var fler än hälften i högstadie- och gymnasieåldern. Det är också i denna grupp som killarna är flest jämfört med tjejerna. Bland dem som skulle börja i högstadiet är fler än 80 procent killar och när man tittar på de som fått börja i gymnasiet eller i vissa fall svenska för invandrare, SFI, är könsfördelningen ännu skevare med nästan 90 procent män av de unga i 16-17-årsåldern.

Det är först närmare tonåren som nyanlända elever klarar sig sämre i skolan jämfört med svenska elever, enligt Joakim Palme, statsvetare vid Uppsala universitet. Enligt honom är det inte den skeva fördelningen som är problemet men att det kommit så många nya killar samtidigt som svenska killar redan idag har det svårare i skolan än tjejerna, sätter krav på att man investerar i deras utbildning.

– Risken är att vi får ett utanförskap på arbetsmarknaden bland unga män och vi vet att kommer de att vara utanför under de tidiga 20-åren så är risken större att de är utanför också när de är 50 år, säger Joakim Palme, professor i statskunskap vid Uppsala universitet och ordförande för delegationen för migrationsstudier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista