Skylt från kvinnojouren i Lomma Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.

Hårt tryck på kvinnojour

1:39 min

Allt fler utsatta kvinnor söker stöd hos Malmö Kvinnojour och trycket på verksamheten har den senaste tiden varit så hårt att man tvingats säga nej till hjälpsökande.

– Det vi ser är att våra kuratorer som normalt har ett jämt flöde inte har kunnat ta in några nya klienter på sex månader då de varit fullbelastade. Vi har inte kunnat öppna upp för nya klienter och det ser vi som ett misslyckande. Vi måste kunna ta emot de här kvinnorna och hjälpa dem att ta sig ur de destruktiva relationerna, säger Felicia Westerdahl som är verksamhetsledare på Malmö kvinnojour.

Ökningen av hjälpsökande har lett till att man nu anställt ytterligare en kurator och i sommar flyttar verksamheten till nya och större lokaler. Enligt Felicia Westerdahl har trycker varit hårt inte bara på Malmö kvinnojour utan även på andra som arbetar med problematiken.

Ett exempel är Brottsoffer- och kvinnojouren i Sydöstra Skåne där det nyöppnade skyddade boendet haft full beläggning. Vad ökningen av hjälpsökande beror på är svårt att säga. Felicia Westerdahl misstänker dock att det kan ha något att göra med att våld i nära relationer lyfts fram allt mer i samhällsdebatten.

– Våld i nära relationer har kommit upp på agendan. Vi ser medialt att det syns oftare och rapporteras mer om och det pratas mer om vad det är och varför det uppstår. Det pratas om det som ett samhällsproblem. Detta kan göra att fler dels vågar söka hjälp men också förstå sin egen situation och att de är utsatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista