Snön över Skåne har skapat stora problem för stadsbussarna, framför allt i Malmö och Helsingborg. Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
Malmö

Kraftig ökning av bussolyckor

0:28 min

Antalet bussolyckor nästan dubbelt så många under 2015 jämfört med året innan, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Malmö är enda skånska kommun där bussolyckorna ökat så kraftigt de senaste åren. Enligt SVT Nyheter Skåne har de nästan dubblerats, från 34 anmälda olyckor under 2014 till 60 olyckor under förra året.

De flesta olyckorna sker ombord på bussarna vid inbromsningar och när folk stiger på eller går av. Enligt fackförbundet Kommunal beror ökningen framförallt på stressade chaufförer snarare än andra saker som väglag, vädret eller hur många som åker med bussarna.

Enligt Anders Wretstrand, docent på K2 Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, kan det finnas flera anledningar till ökningen som väglag, väder, fler resenärer, byggarbete, eller att fler anmäler olyckorna. Men facket tror att det framförallt beror på stressade chaufförer.

– Ja, definitivt är det stress, sedan vad stressen beror på, det vet vi inte. Där måste företaget ta sitt ansvar och undersöka chaufförernas psykosociala hälsa, säger Rosa Andersson, regionalt skyddsombud på Kommunal för förare i Skåne till SVT Nyheter Skåne. 

Inga Påhlsson har varit nära att trilla när hon åkt buss i Malmö.

– Jag tycker de är ganska våldsamma när de startar och stannar. Man bör se upp alltså, säger Inga Påhlsson till P4 Malmöhus.

Varför tror du att de kör så ibland?

– Jag vet inte, är det tidspressen? Det är nog det som gör det.

Olyckorna drabbar inte bara resenärerna, enligt facket.

– Varje olycka för en chaufför är en personlig tragedi. De glömmer det aldrig och får bära med sig det resten av livet om de råkat orsaka en olycka, säger Rosa Andersson till SVT Nyheter Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista