Susanne Larsson, Attila Réthy och Christina Ripa tittar på bygget av den ena av de två fastigheter som ska innehålla träningslägenheter åt före detta missbrukare.
Susanne Larsson, Attila Réthy och Christina Ripa tittar på bygget av den ena av de två fastigheter som ska innehålla träningslägenheter åt före detta missbrukare. Foto: Andreas Lovén/Sveriges Radio
Helsingborg

800 protesterar mot boende för missbrukare

"Vi vill ha ett tryggt Ödåkra"
3:54 min

Det tänkta trygghetsboendet förvandlades plötsligt till träningslägenheter för nyktra missbrukare. Närmaste granne blir Ödåkras skola vilket väckt starka protester. Runt 800 Ödåkrabor har skrivit på protestlistor, en fastighet har eldhärjats och kommunen har JO-anmälts.

– Vi vill ju våra barns bästa och vi vill ha ett tryggt Ödåkra för vi har byggt upp det Ödåkra det är idag och då vill vi inte ha hit kriminella, säger Christina Ripa.

Men enligt kommunen har ju de som ska bo i lägenheterna kommit ur sitt missbruk och är på väg mot ett vanligt liv.

– Ja, det säger de men jag vet ju inte om jag kan lita på det.

Egentligen var de båda femvåningshusen avsedda för seniorer, ett så kallat trygghetsboende, men intresset var svalt. Ägaren Rikshem lät därför Helsingborgs socialförvaltning blockhyra de 48 lägenheterna under 15 år till en kostnad av drygt 83 miljoner kronor.

Susanne Larsson, en annan Ödåkrabo, tror att ett så stort boende kommer att locka till sig andra personer med missbruksproblem.

– Om inte de blir insläppta så kanske de står här och skriker och gapar och det blir bråk och otrevligheter och det är inte så skoj för barnen när de går i skolan. De ska ha en lugn och trygg miljö. Sen blir ju de här husen lite utpekade.

800 Ödåkrabor har skrivit på en protestlista, en av de båda fastigheterna har eldhärjats och det finns misstankar om mordbrand. När socialförvaltningens kommunikatör David Bergström läste om elden skrev han ett syrligt inlägg på sin blogg och menade att Ödåkraborna kunde ruttna i sitt missnöje.

– Jag formulerade mig hur jag kände i ett visst ögonblick nämligen när någon kastade in en brandbomb eller vad det nu var i en av byggnaderna. Då kände jag en ganska stor uppgivenhet i det ögonblicket och det har jag formulerat. Då har några tolkat det som att det är så jag känner för hela Ödåkra hela tiden och så är det förstås inte. Det blev ju inte bra, det är bara att konstatera fakta, säger han. 

David bergström är van vid missnöje i samband med att kommunen upprättar särskilda boenden. Det brukar lägga sig efter ett tag, menar han.

– Vi har fått in en JO-anmälan i dagarna och det får vi behandla korrekt så klart. Sen kommer det att funka när vi väl är på plats, det är vår erfarenhet, och då kommer vi att skapa bättre relationer. Men det är klart att man hade önskat att det hade gått från första dagen.

Socialförvaltningen hyr idag 30 träningslägenheter på en annan adress inne i Helsingborg. När hyresvärden sa upp kontraktet blev situationen pressad eftersom antalet personer i behov av bostadssociala lägenheter ökar. Det berättar Björn Peterson, verksamhetsschef på socialförvaltningen.

– Jag hade inte räknat med en sådan kraftig reaktion på den här typen av träningslägenheter. Detta är något som vi har bedrivit under ganska många år och på de ställen vi har idag är det inga problem som föranleder att man ska bli så rädd eller så orolig för detta.

Socialförvaltnignen kommer att betala drygt 9000 kronor för en tvåa på 54 kvadratmeter i Ödåkra. Samtidigt renoveras fastigheten där brukarna bor idag. Björn Peterson berättar varför man inte längre var välkommen som hyresgäst på det tidigare boendet inne i Helsingborg.

– De skrev att de ville höja statusen i området och då kanske vi är en del av det problemet.

Det finns ju de som har ratat de här bostäderna, kanske för att de är för dyra, och nu är det era klienter som ska bo där istället. Tror du att det kan sticka i ögonen på folk?

– Det är mycket möjligt. En idealisk lösning på detta hade ju varit att vi hade haft träningslägenheter integrerade i det övriga samhället. Så är det inte och så har det inte varit utan vi har varit tvungna att acceptera det här budet som vi fick på de här lägenheterna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".