Hasan gillare ponnyridningen.
1 av 4
Hasan gillare ponnyridningen. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Reza Amini är volontär och hjälper till vid klätterväggen och med att översätta.
2 av 4
Reza Amini är volontär och hjälper till vid klätterväggen och med att översätta. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Peter Eriksson, initiativtagare till "Let the children play" och Malin Sigurdsson jobbar för Rädda barnen.
3 av 4
Peter Eriksson, initiativtagare till "Let the children play" och Malin Sigurdsson jobbar för Rädda barnen. Foto: Malin Thelin
Rami Jaafar är en av volontärerna under "Let the children play" i Ystad.
4 av 4
Rami Jaafar är en av volontärerna under "Let the children play" i Ystad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ystad

Lek visar vägen för nya möten över gränserna

3:36 min

Möten genom lek över kulturgränserna är tanken med "Let the children play" som ordnades i Ystad för fjärde gången under söndagen.

En gång i månaden har KFUM-huset blivit en mötesplats för barn, familjer och volontärer, asylsökande och andra Ystadbor. Frivilliga bidrar med mycket - från bullar till ponnyridning.

För Hasan har det efter en stunds köande äntligen blivit hans tur att rida på ponnyn Prillan som är populär denna dag. Han gillar hästar, säger han.

Medan Hasan rider iväg kommer Radwan Halabi gående med sin familj. Han har två barn som ska passa på att leka.

- Är barnen är glada, är jag glad, säger han.

Rami Jaafar, en av volontärerna på plats, hjälper till med att översätta och med lekaktiviteterna, något som han har erfarenhet av sen tidigare:

- Det var mitt senaste jobb i Syrien, jag lekte med barn och introducerade en del psykosocialt stöd för dem.

Evenemanget "Let the children play" är bra, tycker han.

- Många av barnen har inte så mycket utrymme att leka på där de bor, så det är väldigt bra. Barn har mycket energi och blir glada med alla aktiviteter här.

Utanför KFUM-huset står brandbilar uppställda, räddningstjänsten Sörf är på plats för att berätta om brandskydd och visa upp bilarna. Inne i huset pågår flera olika aktiviteter. Ett par brandmän spelar bordshockey med några barn, andra barn målar, lägger pussel, leker med lego, spelar pingis eller testar klätterväggen - där Reza Amini är volontär, samtidigt som han hjälper till med att översätta när det behövs.

- Vi är här för att låta barnen leka och för att ha kul, säger han.

Hala Jasem är här med sina tre barn, Hasan, som red på ponnyn, Abbas och Montazar.

- Det är en bra idé, särskilt för barnen, säger hon.

Det är fjärde gången som "Let the children play" ordnas i Ystad. Bakom arrangemanget står KFUM och Rädda barnen och flera privatpersoner. Förra gången kom omkring 300 personer, ungefär max för vad lokalen klarar, säger initiativtagaren Peter Eriksson.

- Det har blivit lyckat får jag säga, det har blivit en succé, säger Malin Sigurdsson från Rädda Barnen.

- Så vi kan vara rätt stolta, lite sådär skånskt, säger Peter Eriksson.

Hur kommer det sig att ni tänkte just kring barn och lek?

- Det är väl helt enkelt min personliga erfarenhet, att jag är i den åldern och har barn i sjuårsåldern. Då blir det ju naturligt att man börjar utifrån sig själv och barn är ju ett ganska enkelt sätt att brygga och bryta ner de där små, små barriärerna. Barnen är ju en bra samlingspunkt, säger Peter Eriksson.

Och vad är knepet för att få till en bra dag?

- Det är framför allt att förbereda sig, att skriva ut i tid att det här eventet pågår. Vi har en bra spridning via sociala medier faktiskt, säger Malin Sigurdsson.

- Men det som är viktigt är att det sker under ordnade förhållanden, när det handlar om så mycket människor som kommer in och ut, och det tycker jag att vi har fått en bra struktur på. Dessutom är ju Ystadborna fantastiska på att baka och skänka saker till vårt projekt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista