Mia Persson är boendestödjare i Helsingborg.
Mia Persson är boendestödjare i Helsingborg. Foto: Andreas Lovén/Sveriges Radio
Ödåkra

Storskaligt stödboende är lyckat

3:33 min

De planerade träningslägenheterna för personer som tidigare har missbrukat har väckt starka protester i Ödåkra. Protestlistor har skrivits på, en fastighet har eldhärjats och kommunen har JO-anmälts.

 "Lasse" är en av drygt 60 före detta missbrukare som ska flytta in i träningslägenheter i Ödåkra.

– Jag hamnade i en livskris i Norge och kom till en vändpunkt där jag var tvungen att göra något åt mitt liv. Jag drack för mycket och valde att lägga in mig på behandling. Med hjälp av socialtjänsten hamnade jag i en träningslägenhet och jag tycker att det har fungerat bra.

”Lasse” gick från att ha haft ett fast jobb och en villa, som han fortfarande har kvar, till ett liv som före detta missbrukare i en träningslägenhet.

– Man har den ett antal månader och man har en kontaktperson som ser till att det fungerar och att man känner sig trygg i det. Och sen längre fram så får man ju en egen lägenhet så det är den vägen jag har valt att gå och det känns tryggt för mig.

Mia Persson är boendestödjare, eller en blandning mellan en bitch och en mamma som hon skämtsamt kallar det. Sedan 2010 har socialförvaltningen i Helsingborg haft 30 träningslägenheter samlade på ett och samma ställe vilket är helt nytt. Mia Persson har varit med under alla fem år och hon menar att det är ett experiment som fallit väl ut.

– Vi var ju också lite bekymrade över hur det skulle gå när det var så nytt för alla. Men det har visat sig över tid att det är något som får folk att växa. Vi har jättefina resultat på personer som går tillbaka i ”vårt liv”, det vill säga i sysselsättning av något slag eller studier och många gånger i jobb. Det har ju varit drivkraften i att utöka verksamheten och behovet är jättestort.

Mia Persson har följt protesterna från Ödåkraborna och säger att hon har en viss förståelse.

– Jag tror att man känner sig lite lurad eftersom det inte var meningen att det skulle bli sådana här lägenheter från början. Folk känner sig lite överkörda tror jag och kanske känner att de inte har haft någon möjlighet att påverka. Det är upp till oss och till brukarna att se till att det här blir en möjlighet att komma in i samhället på ett positivt sätt.

”Lasse” hoppas att invånarna i Ödåkra ska ha förståelse för dem som flyttar in i träningslägenheterna. Problemen som han har gått igenom är inget ovanligt och innebär ingen fara för andra, menar han.

– Missbrukare finns ju överallt så varför döma ut just oss? Det är ju bara att visa att vi inte är några farliga människor.

Det här med att det är 48 lägenheter och att det ska bo ett 60-tal med samma bakgrund som har haft missbruksproblematik, finns det någon risk i att man är tillsammans med andra människor som har haft andra bekymmer, eller stärker man varandra i nykterheten?

– Ja, det tror jag definitivt att man gör. Sedan handlar det väl också om att man måste ta ett beslut. Vill man komma ifrån sitt missbruk, då umgås man inte med andra missbrukare.

Hur känner du inför att flytta till Ödåkra?

– För min del känns det lugnt, jag har ingen oro för det. Men jag behöver föregå med gott exempel och visa vem jag är.

Du är inte rädd för att känna dig utpekad?

– Nej, det är ju bara att beklaga i så fall om andra människor skulle döma mig, det får stå för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista