Händer som diskar. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Sverige

Svarta löner har halverats

1:49 min

Den stora flyktingvågen sänker de svarta lönerna. De svarta lönerna har halverats på bara något år.

– När jag var klar med disken krävde de att jag skulle hjälpa till med städning och mycket annat. Jag jobbade 12 timmar om dagen och fick lunchraster på 15 minuter. Det berättar 19-årige Ronny som kom från Syrien för omkring fem månader sedan.

– Sådana jobb är inte svåra att hitta. Men för tre månader sedan kunde man få 8000 kronor i månaden. Nu är högsta lönen 6000 kronor, säger han.

Ronny tillhör den stora flyktingvågen till Sverige. Och när fler nyanlända konkurrerar om jobben faller lönerna. Den bilden bekräftas av Pia Bergman, nationell samordnare mot grov organiserad och ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

– Jag kan se att det finns många fler nu som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Och då finns det många fler människor som kan utnyttjas på olika sätt. Det får jobba under slavliknande förhållanden. Vi vet också att antalet papperslösa med all sannolikhet kommer att öka i Sverige, säger hon.

Fackligt center för papperslösa hjälper papperslösa som blir utnyttjade på arbetsmarknaden. Bakom centret står LO, TCO och Saco. Föreståndaren Sten-Erik Johansson talar om halverade löner för papperslösa.

– En månadslön för en heltid med råge på 6000 kronor, det är ju ingenting. Om de tidigare, för ett år sedan, hade tio-, tolv-, trettontusen kronor, då är det en halvering i den meningen i alla fall, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista