Rickard Uppenberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet och ambulanssjuksköterska. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Rickard Uppenberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet och ambulanssjuksköterska. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Skåne

Ambulansförare somnar vid ratten

3:29 min

Vårdförbundets skyddsombud slår larm om utmattad ambulanspersonal i Skåne. Enligt ombudet somnar nästan ambulansförarna vid ratten på grund av extremt långa arbetspass med många övertidstimmar.

Villkoren har försämrats efter att Falck Ambulans i Skåne centraliserat bemanningsansvaret till Stockholm.

Vårdförbundets skyddsombud kräver nu åtgärder, enligt en begäran till Arbetsmiljöverket.

– Vi skriver det som vi har påtalat många gånger: att man måste följa arbetstidslagen. Det innebär att man, när man är på väg att gå av sitt pass, inte ska drabbas av sena turer eller en övertidstur som kan ta hur lång tid som helst. Det här är ett känt problem för arbetsgivaren, säger Rickard Uppenberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet inom Falck Ambulans.

Hur långa pass kan det handla om?

– Det finns extrema varianter, där man kommit upp i trettio timmar.

Har personer somnat vi ratten för att ni haft för långa pass?

– Vi har flera stycken som har sagt att de nickat till vid ratten och fått mikrosömn. Det är väldigt känsligt för dem också, att de är så trötta att de nickar till.

Enligt Rickard Uppenberg finns det ett stort mörkertal, eftersom många händelser inte rapporteras. Men även om det inte är så många som faktiskt nickar till vid ratten, så är de långa arbetspassen ett stort problem.

– Långa arbetspass ger trött personal, och man tar dåliga eller sena beslut. Vi ska ta hand om patienterna och hjärnan måste vara med hela passet, och det handlar om kollegor som åker med i bilen som man också har ansvar för. Det är även en risk för andra trafikanter, säger han.

Det nya är att bemanningsplaneraren sitter i Stockholm, och enligt Vårdförbundet har antalet avvikelser om långa arbetspass ökat. Enligt honom är det lokala arbetsledningen lika bekymrad som facket.

– Arbetsgivaren har ursäktat sig med att man inte har känt till regelverket, för andra landstingsområden har andra regler, men det är egentligen ingen större skillnad. Det här hänger nog ihop med att vi har ont om personal, säger Rickard Uppenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista