Vintervy över Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Rekordmånga vill bo i kommunen

Samhällsanalytiker: "Kvitto på att vi är en attraktiv plats"
2:52 min

Snart finns det tio miljoner svenskar i vårt land, och även i Skåne fortsätter flera kommuner att växa. I Helsingborg är det nytt rekord.

Burlöv, Vellinge, Kävlinge, Lomma, Trelleborg och Helsingborg är några av de kommuner som fortsätter att växa.

Rekordökningen i Helsingborg förra året landade på 2565 personer.

– I relation mot hur det varit tidigare är det ganska många helsingborgare. Det betyder en ökning på 1,9 procent, säger Peter Gustafsson, samhällsanalytiker på Helsingborgs stad.

Men vad beror ökningen på?

– Den stora delen i den här befolkningsökningen består av inflyttade. Ungefär 2000 är flyttnettot och 400 är det som vi kallar för födelsenettot, alltså att det föddes fler än det dog.

Helsingborg har befolkningsstatistik tillbaka till 70-talet, och inte någon gång under den här perioden har befolkningsökningen varit så stor som förra året.

– Vi tror att en stor del är att det byggs väldigt mycket bostäder i Helsingborg. Det kan också bero på omflyttningar inom Helsingborg som ger lediga bostäder, säger Peter Gustafsson.

Vad innebär det här för Helsingborgs stad?

– Det är så klart ett kvitto på att vi är en attraktiv plats att bo på, och det är kul. Det är också kul att vi får ett större skatteunderlag, men sedan finns det också utmaningar. Fler invånare betyder ett större tryck på stadens organisationer som skolor och äldrevård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".