Anders Åkesson (MP) till höger Foto: TT/Sveriges Radio/montage
Anders Åkesson (MP) har inte fått några signaler från Falck om arbetsmiljöproblem. Foto: TT/Sveriges Radio/montage
Skåne

Regionen om ambulanslarmet: Kan ge rätt till vite

Anders Åkesson (MP): "Finns det problem har man ju rätt till vite"
0:34 min

Facket menar att skånsk ambulanspersonals extremt långa arbetspass är ett välkänt problem. Men Anders Åkesson, vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd, säger att han inte fått några signaler om arbetsmiljöproblem.

– Inte tidigare, har inte jag blivit varse det. Men vi följer verksamheten noga hela tiden. Och i det fall det visar sig att det finns en patientsäkerhetsproblematik har man ju enligt avtalet rätt till vite och skadestånd, säger miljöpartisten Anders Åkesson.

Han påpekar samtidigt att ambulanssjukvården i Skåne just nu är föremål för en stor översyn och att regionen har ambitionen att ta över vården i egen regi.

Falck, som driver ambulansverksamheten, har valt att inte ställa upp på en intervju. I stället skickar man ett skriftligt svar på fackets kritik. Falck skriver:

För att skydda arbetstagaren, men också ha en patientsäker vård, har vi sedan lång tid tillbaka en med facken avtalad rutin som hanterar trötthet under arbetspass.

Vidare skriver Falck att man nyligen infört ett nytt IT-system:

Tack vare det nya IT-systemet har vi kunnat hitta sätt för hur vi bättre kan arbeta med en jämnare belastning för de olika arbetsgrupperna. Vi kommer att jobba vidare med detta och vi ser också över ett nytt schema.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".