Man som tittar med bister uppsyn.
Foto: Nils Meilvang
Danmark

Krismöte i Köpenhamn

Samuel Larsson rapporterade
1:33 min

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kallade regeringens stödpartier till ett krismöte igår kväll för att se om regeringen fortfarande har en majoritet i Folketinget.

Mötet kommer efter att ett av regeringens stödpartier, De Konservative, tidigare ikväll förklarat att de inte längre har förtroende för miljö- och livsmedelsministern Eva Kjer Hansen.

– Vi har inte längre förtroende för ministern, sa De Konservatives partilerade Søren Pape på en presskonferens på tisdagskvällen.

Bakgrunden är att De Konservative menar att Eva Kjer Hansen har fört Folketinget bakom ljuset i samband med förhandlingen av nya regler för Danmarks jordbruksproduktion. Trots flera chanser under en utfrågning i Folketinget tidigare i dag vägrade Eva Kjer Hansen erkänna att de beräkningar hon lagt fram inför Folketinget var felaktiga.

Flera experter har de senaste veckorna trätt fram och sagt att regeringen förvanskat och misstolkat deras underlag, och att de nya reglerna inte ger en så positiv effekt på miljön som ministern menar.

De Konservative säger att de bara saknar förtroende för ministern, inte för regeringen.

"Vi vill inte fälla regeringen, men den kan fälla sig själv" sade Søren Pape.

Lars Løkke Rasmussen regerar i minoritet med stöd av tre borgerliga partier, varav De Konservative är ett.

Om statsminister Lars Løkke Rasmussen kommer göra De Konservatives utspel det till en fråga om förtroende för hela regeringen eller inte kommer stå klart efter mötet.

Om Lars Løkke Rasmussen anser sig sakna förtroende för sin regering blir det regeringskris som kan leda till nyval i Danmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".