Röda Korsets Malmöordförande Kerstin Larsson visar hur organisationen skulle vilja skydda sina fönster mot skadegörelse. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio.
Kerstin Larsson visar de utsatta fönstren. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio.
Malmö

Röda Korset får inte skydda fönster

3:14 min

Röda Korsets lokaler vid Folkets Park i Malmö har drabbats hårt av både skadegörelse, klotter och inbrott och beslutade sätta upp skyddande aluminiumjalusier. Men Malmö stad säger nej.

Staden menar, som man uttrycker det, att jalusierna bidrar till otrygghet i gaturummet.

– Första inbrottet skedde innan vi ens hade öppnat butiken. Då tog desig in och stal en lådcykel som vi hade härinne, berättar Kerstin Larsson, ordförande i Röda Korsets Malmökrets.

Röda Korset flyttade till de nya lokalerna på Norra Parkgatan i Malmö för drygt två år sedan. Här har man en butik, kontor och möteslokaler för volontärer och stöd till utsatta. Men de onödiga kostnaderna som den omfattande skadegörelsen genererar riskerar att äventyra hela deras verksamhet, säger Kerstin Larsson.

– Det har kostat oss nästan 100 000. Varje krona som vi lägger på detta plockar vi från andra verksamheter både i Malmö, övriga landet och internationellt.

Lösningen i form av aluminiumjalusier för fönstren gillades inte av Malmö stad som alltså ansåg att jalusierna bidrog till otryggheten i området. Röda Korset överklagade till Länsstyrelsen som även de sa nej.

Ärendet överklagades ännu en gång och gick nu vidare till Mark och Miljödomstolen i Växjö. Domstolen håller visserligen med Röda Korset om att de har ett behov av jalusierna för att skydda sig, men anser att lösningen påverkar stadsmiljön på ett allt för negativt sätt.

Det allmänna intresset av att hålla stadens gator fria från jalusier och den negativa inverkan dessa har anses väga tyngre, och även Mark och Miljödomstolen säger därför nej till jalusierna. 

Kerstin Larsson berättar att organisationen inte ser något annat skyddsalternativ. Lösningen med att ta in ett vaktbolag har redan provats, men det förhindrade inte att inbrott ändå kunde ske.

– Någon typ av inbrottsskydd måste vi ha. Polisen kommer ibland men inte alltid.

Hur ofta ringer ni polisen?

– Varje vecka.

Malmö stad saknar riktlinjer för uppsättning av jalusier. Istället görs individuella prövningar från fall till fall.

– För det första har man i det här fallet satt upp jalusierna på ett estetiskt absolut inte tilltalande vis. För det andra kan jalusier förvärra en otrygghet i gatumiljön.

– Därför är vi ganska restriktiva med jalusier i synnerhet i miljöer där det finns otrygghetsproblem, säger Karolina Skog, miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista