Kocken Svante Aspelin. Petra Haupt/Sveriges Radio
Kocken Svante Aspelin. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Österlen

Statusfylld stjärna från början ett sätt att slita däck

4:08 min

Kocken Svante Aspelin från Helsingborg bor numera och lagar mat på Österlen. Enligt honom förtjänar Daniel Berlin dagens Guide Michelin-stjärna och har kämpat hårt för den. Men från början var det betydligt enklare att få en.

– Grattis, det är en mycket duktig kille. Jag fick testa hans mat i höstas efter lång väntan. Mycket, mycket duktig, så det är välförtjänt, säger Svante Aspelin om dagens Guide Michelin-stjärna till Daniel Berlin krog.

Själv har aldrig Svante Aspelin aldrig gett sig in i stjärnkampen.

– I drömmarna på natten men aldrig när jag stått i köket. Det är bara att inse att så högt strävar sig inte mina ambitioner, säger han.

Guide Michelin har getts ut sedan år 1900, och sedan mitten på 30-talet finns ett klassificeringssystem. Men att erövra en stjärna då var betydligt enklare än i dag.

– Det var bröderna Michelin som ville ha ut folk på vägarna för att slita däck. Så enkelt var det. Man gjorde en enkel klassificering. En stjärna betydde att det var en bra krog för pengarna, två stjärnor var värt en omväg, och tre stjärnor var: kört dit, berättar Svante Aspelin.

Vad är det som bedöms?

– De tittar naturligtvis på hygienen, råvaran och hur du har kreerat med denna råvara och hur det sedan ser ut på tallriken. Hur fantasin får spegla.

Guide Michelin-inspektörerna är hemliga och gör flera besök på restaurangerna under en tidsperiod.

– Du ska verkligen hålla dig på topp en längre tid, säger Svante Aspelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista