Västra läktaren är ett byggfält. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio
1 av 3
Västra läktaren är ett byggfält. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio
Olympia byggs om. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio
2 av 3
Olympia byggs om. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio
Olympiabygget har kommit halvvägs. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio
3 av 3
Olympiabygget har kommit halvvägs. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio
Helsingborg

Olympiabygget halvvägs inför premiären

"Förhoppningsvis ska fotbollen också bli bättre"
2:58 min

Det är sex veckor kvar till den allsvenska hemmapremiären för Helsingborgs IF, och just nu är lagets hemmaarena Olympia en enda stor byggarbetsplats.

– Det går bra med bygget! Vi är halvvägs ungefär. Vi började riva i oktober 2014 och ska vara klara april 2017, säger Frederik Ericsson, arrangemangsansvarig hos HIF.

Södra och östra läktaren är i dag nästan klara. Rent byggnadsmässigt kommer där allt vara på sin rätta plats till premiären, men fortfarande kommer vissa tekniska installationer vara kvar att göra. Däremot kommer västra läktaren vara i uppbyggnadsfas under hela säsongen 2016. Det syns tydligt i dag då ytan som läktaren kommer stå på just nu bara är ett stort jordfält med grävmaskiner på.

Den sista läktaren, det vill säga den norra, kommer däremot att kunna nyttjas under vissa delar av säsongen, men just nu är där bara lite mer än en halv läktare och allt endast i betong.

Vi har längtat i många år. För 16 år sedan var vi kanske i framkant, men de senaste åren har vi varit nästan längst bak i det allsvenska tåget.

– Nu kommer vi verkligen att få en fantastisk arena med fantastiska möjligheter att göra mycket bättre arrangemang, säger Frederik Ericsson.

Hur stor skillnad kan det bli?

– Det är hela upplevelsen. Alla platser kommer att bli takskyddade och vindskyddade runtom. Det har varit väldigt blåsigt och regnigt på vissa platser. Det går knappt att jämföra. Förhoppningsvis kommer fotbollen också att bli bättre än vad den har varit de senaste åren, så att vi kommer tillbaka där vi ska vara. Om alla trivs runtomkring kommer de säkert trivas bättre på planen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".