Sportlovslediga ungdomar får lära sig fota av Hussein El Alawi. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
1 av 2
Hussein El Alawi lär sportlovslediga ungdomar fotografera. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Fotografen Hussein El Alawi och eleven Emil Svensson. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
2 av 2
Fotografen Hussein El Alawi och eleven Emil Svensson. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Burlöv

Fotograf lär ungdomar fotokonst

3:16 min

I fem dagar håller pressfotografen Hussein El Alawi lektioner för ungdomar i Burlöv. Bakom projektet står kulturföreningen Medvind och ABF som vill stärka ungdomars självförtroende genom att ge dem verktyg att kunna skapa konst med.

I foajén till Kronetorps Mölla sitter två tjejer, Emelie Andrén och Emelie Relkell, som ska vara med på dagens lektion med Hussein El Alawi. Båda är intresserade av fotografering och har fotat lite hemma.

– Jag har fotat lite med pappas kamera hemma, säger en av tjejerna.

Det är ett tiotal ungdomar från Burlöv och Arlöv som ska delta. Nästan alla har med sig en egen mobilkamera för att kunna hänga med i lektionen, och har man ingen så får man låna en.

– Något av det viktigaste jag vill lära eleverna är att man kan ta riktigt bra bilder utan en dyr kamera, säger Hussein El Alawi.

Det första de ska träna på är ljussättning. En av eleverna får komma fram till Hussein och sedan får alla fota henne i motljus.

– Är det någon som är nöjd med sin bild? frågar Hussein El Alawi och förklarar sedan att man aldrig ska fotografera porträtt i motljus eftersom det blir för mörkt.

Projektledaren Lone Bach Borius tycker att det är väldigt viktigt att barns konstnärskap tas på allvar. Det är alldeles för få utställningar med barns konst som presenteras på ett lika respektfullt sätt som vuxnas konst. Tanken med projektet är att stärka ungdomars självförtroende genom kreativitet, och i påsk ska de ställa ut fotografierna från kursen.

– Vi har gjort om källaren på ABF i Burlöv, och under påskveckan får ungdomarna ställa ut där tillsammans med den danska konstnären Jes Brinch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista