Finansminster Magdalena Andersson.
Finansminster Magdalena Andersson. Foto: Marcus Ericsson & Fredrik Sandberg / TT

Finansministern slopar populär ränta

1:13 min

Finansminister Magdalena Andersson (S) stryper nu möjligheten att använda sitt skattekonto som sparkonto. Detta efter att Skatteverket larmat om att privatpersoner och företag satt in så mycket som 22 miljarder extra på sina skattekonton, där räntan numera är högre än på många bankkonton.

– För det första har det aldrig varit syftet med skattekontot att det ska vara en sparform utan just för att man ska kunna använda det för att betala in skatt. Det andra handlar om att det här kostar pengar för skattebetalarna och därför åtgärdar vi det här så snart som möjligt, säger Magdalena Andersson.

När Ekot i går berättade om möjligheten spara pengar på sitt skattekonto till en ränta motsvarande 0,8% var det många som tyckte att sparformen lät intressant.

Men säg den glädje som varar. Räntan på Skatteverkets konton ska nu ner till noll. Och det tror finansminister Magdalena Andersson att folk kommer att acceptera.

– Jag tror att man förstår att det var inte meningen att använda skattekontot på det här sättet och också att det här ju är något som kostar pengar för alla skattebetalare och därmed är det ju viktigt att regeringen agerar, säger hon.

När kommer det här att ske?

– Vi kommer att försöka åtgärda det här så snart som möjligt, men det går inte att säga i dagsläget det är ju ändå en process som behöver ske, säger Magdalena Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista