Stefan Nilsson, Rögleakademins ungdomsgrupp Foto: Saffi Yucell/Sveriges Radio
1 av 2
Stefan Nilsson, Rögleakademins ungdomsgrupp. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Lars Nyander, kommunalråd (S), Ängelholm Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
2 av 2
Lars Nyander, kommunalråd (S), Ängelholm bekräftar att de godkänt Rögles handlingsplan. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Ängelholm

Rögle gör om efter kritik

3:29 min

Sedan det kommit fram att hockeyföreningen Rögle BK petar 13-åringar har klubben nu gjort om sin ungdomsverksamhet.

– Vi har fått tänka till. Vi har träffat kommunen och försökt förklara för dem att vi förändrats. Jag tror att det har blivit en god diskussion av det, säger Stefan Nilsson i Rögleakademins nybildade ungdomsgrupp.

Hotade dra in bidrag

Rögles ungdomsverksamhet ser i dag inte ut som den gjorde när Sveriges Radio granskade den. Efter granskningen hotade Ängelholms kommun med att dra in det driftsbidrag på fyra miljoner kronor som Rögle får av kommunen varje år, och föreningen tvingades plocka fram en handlingsplan där det tydligt skulle framgå att alla som vill också ska få spela till och med U15.

Tog fram handlingsplan

Det här var alltså ett villkor för att de skulle få behålla bidraget. Den nya handlingsplanen är nu godkänd kommunen.

Stefan Nilsson är en av sex personer med olika erfarenhet av hockey som är med i Rögleakademin, de har till ansvar att se till att ungdomsverksamheten följer de nya styrdokumenten som föreningen tagit fram.

– Det ligger väldigt mycket i det här att det finns alldeles för många barn som inte kan hålla på med det som är kul.

Upp till och med 15 så kommer alla att få vara med i Rögle BK.

Nu hoppas man på Rögle att fler etablerade hockeyföreningar satsar på breddverksamhet, som ju bland annat handlar om att försöka behålla och utveckla de unga spelarna.

 – Alla klubbarna som är med i Svenska ishockeyförbundet har ju egentligen riktlinjer och direktiv från förbundet som vi ska följa. Och där har man också ändrat om och vill ha en större breddverksamhet. Och vi ser ju att det är från bredde som eliten kommer, säger Stefan Nilsson.

Föräldrar lägger sig i

Men att satsa på breddverksamhet är en utmaning med föräldrar som lägger sig i och vill styra tränarnas arbete.

– De flesta tränare som lägger av och inte orkar, gör det för att det är för mycket föräldradiskussioner. De sitter på läktaren, tittar och har sina synpunkter, istället för att låta utbildade tränare ta hand om det. Jag tycker att vi har ett problem med att föräldrar gärna vill uppleva det de själva inte fått uppleva genom sina barn, säger han.

Stefan Nilsson menar att det kommer att bli diskussioner med föräldrar nu i början med anledning av de nya styrdokumenten där föreningen vill satsa mer på breddverksamhet. Så här berättar han själv om hur ungdomsgruppen som han är med i arbetar.

Vi har satt tydligare mål, på så sätt kan vi tydligare förklara för föräldrarna att det är detta som gäller i de olika åldrarna.

– För det är många föräldrar som kan tycka att deras grabb eller dotter borde vara med här eller där. Är vi tydliga i dokumenten så ger vi också tränarna möjligheten att låta fler delta på matcherna i de olika nivåerna, säger han.

Stefan Nilsson menar också att man inte borde vara så inriktad på att alla ska få spela i sin egen åldersgrupp, eftersom hockey är en hård sport där risken för skador är stora. Han tycker att det istället borde vara färdighet och fysisk utveckling som avgör vilken grupp man ska spela i.

– Förr i hockeyn hade man A, B, C och D-pojkar. Det vill säga att man var äldst ett år, och man var yngst ett år. Jag tror att det också är en väg att gå för många klubbar. Och kanske även för de stora klubbarna att se till att det blir mindre hets kring att just mitt barn ska vara med i sin egen åldersgrupp, utan du kanske behöver gå ner någon gång, eller upp någon gång. Lika barn leka bäst på något sätt.

Är det här en diskussion som ni har?
– Det förs en diskussion hela tiden och det förs en diskussion mellan klubbarna inom Skånes Ishockeyförbund. För det är också Skånes Ishockeyförbund som ska hjälpa till och se till att det blir den typen av indelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista