Gene Simmons & Paul Staley i Kiss (Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio)
Gene Simmons & Paul Staley i Kiss (Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio)
Kalle och tankefabriken

Barn är som adelsmän och hårdrockare

Kalle inser att hans barn gillar samma coola grejer som adelsmän
4:11 min

Mina barn leker nån sorts Star Wars-möter-superhjältar-möter-Tolkien-möter-Harry Potter-lek och det är viktigt för dem att allt ska låta coolt och ballt.

Då och då frågar de mig vad ”eld” och ”mörker” och ”fruktan” heter på engelska. Eld och mörker och fruktan är ju coolt i sig själv, men blir naturligtvis ännu coolare på engelska. Min sexåring hittar på lekar som i princip bara består av coola titlar. En heter ”Battle of wolf” – Vargstriden.

Barn gillar coola och balla grejer. Men barn är inte ensamma. Det finns två andra kategorier av människor som är lika fixerade vid saker som låter coolt och ballt: de ena är hårdrockare.

Hårdrockare är precis som mina barn. De gillar ju också fire och dragons och snakes och andra läskiga farliga grejer. De sminkar sig till demoner och har stövlar med fladdermusvingar och kallar sig Whitesnake och Black Sabbath och annat coolt.

Nåt med guld. Eller med lejon. Eller nåt annat som mina barn tycker är coolt.

Den andra kategorin som gillar coola och balla och mäktiga grejer är adelsmän. Kanske inte dagens adelsättlingar, men de som en gång adlades av olika kungar och gav namn åt sina ätter. De flesta valde stolta, mäktiga, coola, balla namn. Nåt med guld. Eller med lejon. Eller nåt annat som mina barn tycker är coolt.

Jag bläddrar i gamla adelskalendrar och hittar inte mindre än fyrtiofem olika ätter som heter nåt med Gyllen. Gyllenpalm. Gyllenpamp. Gyllenbååth. Gyllenharnesk. Gyllenhielm. Gyllengahm. De tog alltså som namn en förgylld asfågel. Inget konstigt. Och så finns ju Gyllenstake och Gyllenållon. Inget konstigt.

Nån säger de ska heta Gyllenpistol och genast är det nån annan som ska heta Gyllengranat.

Men man märker ju här hur de, precis som mina barn när de leker, ska toppa varandra. Nån säger att de ska heta Gyllenpistol och genast är det nån annan som ska heta Gyllengranat. Ännu coolare. En picka är så klart häftig, det tycker mina barn också, men en granat är ju ännu fräckare. Och sen kommer det nån stackare som inte kan komma på nåt fräckare än Gyllensparre. En sparre är ett träverk av reglar som håller upp tak. Hur mäktigt är det inte att heta Guldregelverksomhållerupptak? Lagom mäktigt om ni frågar mig.

Minst trettio ätter heter nåt på Leijon- och flera börjar på Löwen-, alltså lejon på tyska. Man kan se framför sig hur de satt med zoologiböckerna framför sig och spånade namn. ”Gudrun, nu har grannarna på godset bredvid börjat kalla sig Leijonkloo! Vad tror du om att vi kallar oss Leijonstolpe?” ”Åh så fint älskling, en sån där stolpe som lejon sitter på! Det tar vi!” En efter en döpte de sig efter samma fruktade kattdjur, ett djur som ingen av dem rimligen kan ha sett på riktigt.

Efter att ätterna Gyllenfalk och Leijonhuvud tagit sina namn så kom det in nyadel som fick nöja sig med att heta Hästehufvud och Svinhufvud.

Sen måste på något vis de coola djuren – lejonen och rovfåglarna – ha tagit slut för plötsligt dyker det upp lite mindre coola djur i adelskalendern. Precis som trummisen i Kiss, efter att de andra sminkat sig till demoner och stjärnmän, fick måla sig som en katt. Efter att ätterna Gyllenfalk och Leijonhuvud tagit sina namn så kom det in nyadel som fick nöja sig med att heta Hästehufvud och Svinhufvud. En ätt heter Utter. En heter Skunck. Nu börjar liksom fantasin tryta på riktigt här. Särskilt som vi sen hittar Lake. Och sen har det riktigt slagit slint för sen hittar vi adelsätterna Plåt och Slang.

Ja, så fräcka namn tog samhällets allra mest betydelsefulla släkter sig för några hundra år sen. Så när min sexåring kommer in och säger att han från och med nu heter Firehero så är han i gott sällskap.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".