Tomas Kollar, juniortränare, trebarnsfar och f d hockeyspelare i Malmö Redhawks. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.
Tomas Kollar. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.
Ishockey

Tränare: En del föräldrar pushar barn för hårt

1:55 min

Inom Rögle uppfattar man att föräldrar som är allt för engagerade är en utmaning och orsak till att en del tränare slutar. Malmö Redhawks Tomas Kollar håller med - men menar att problemet är värst för barnen.

– Föräldrar behövs i allra högsta grad. Sedan kanske man lever sig in väldigt mycket. Man har varit på en resa med sina barn under lång tid, och det kan gå till överdrift, säger Tomas Kollar som är J18-tränare och trebarnsförälder.

Vad kan det vara för typ av problem som uppstår?

– Ett problem kan vara att man pushar sina barn för hårt. Det kan vi se också att en del barn mår dåligt. De har en hög press hemifrån på att lyckas, och få en karriär inom det här. Det ser jag nog som det främsta problemet för ungdomarna själva.

Kan du som förälder förstå ett visst överengagemang?

– Ja. Jag kan förstå att man blir väldigt engagerad i sina barn. Man ser dem under lång tid. Men man kanske ser för långt i framtiden också, att "åh, det här kan leda någonstans". En balans tror jag är det bästa.

Tomas Kollar uppmanar föräldrar att fokusera på att vara stöttande och positiva. Barnen sätter nog press på sig själva, menar han.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista