Danmarks flagga
1 av 3
Knud Romer är kritisk till idén om en ny dansk kulturkanon.
2 av 3
Knud Romer är kritisk till idén om en ny dansk kulturkanon. Foto: Jacob Ehrbahn/ pressbild
Krönikören Camilla Bundgaard på Jyllands-Posten menar att satirteckningarna på Lars Løkke Rasmussen i naziutstyrsel är historielösa och provocerande.
3 av 3
Krönikören Camilla Bundgaard på Jyllands-Posten menar att satirteckningarna på Lars Løkke Rasmussen i naziutstyrsel är historielösa och provocerande. Foto: Picasa/pressbild
Danmark

Dansk självbild i förändring

8:45 min

Den danska självbilden har stått i fokus under de senaste månaderna när landets hållning i flyktingfrågan diskuterats. Hör om det i P1:s podd.

Missa inte del 1 längst ned i artikeln: "Humanist - ett skällsord i Danmark"

De senaste månaderna har dansk flyktingpolitik diskuterats flitigt i internationella medier. Tidningar som The Guardian och The New York Times har högljutt protesterat mot den danska flyktingpolitiken och publicerat satirteckningar av statsminister Lars Løkke Rasmussen i naziutstyrsel.

P1 Kultur träffar författaren och radioprataren Knud Romer och krönikören Camilla Bundgaard i Köpenhamn för att diskutera hur den danska självbilden förändrats de senaste månaderna.

Vi hör också om den danske kultur- och kyrkoministern Bertel Haarders förslag på en ny dansk kulturkanon. En ny kanon kan bidra till att skapa nationell sammanhållning och hjälpa invandrare att integreras, enligt Haarder. 

Men författaren Knud Romer är inte imponerad över kulturministerns nya kanon. Han tycker att pensionsmogna politiker förvandlat det danska kulturdepartementet till ett historiskt museum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista