Mohammed Abdulateef Fattah och Muhammed Khorshid var med när center som ska hjälpa irakier återvända hem invigdes i Malmö. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio.
Mohammed Abdulateef Fattah och Muhammed Khorshid. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio.
Malmö

Här får irakier hjälp att återvända hem

3:29 min

Samtidigt som rekordmånga asylsökande kommit till Sverige vill andra återvända hem. Ett center som ska hjälpa irakier med det öppnade i Malmö på torsdagen.

Ett stort antal irakier med permanent uppehållstillstånd i Malmö har visat intresse av att flytta hem till Irak, och nu får de hjälp att genomföra sina planer på centret "Nätverks- och mötesplats för frivilliga återvandrande irakier" (NMM) i Malmö.

– Vi ger information som vi fått från Irak. Det bygger trygghet, de litar på oss, förklarar Muhammed Khorshid, projektledare för centret.

– Vi kontaktar Migrationsverket, vi tar reda på vad det finns för flyg.

I den lilla lokalen vid Mobilia i Malmö har ett tjugotal stolar ställts fram inför en stor projektor, och det är här som den nya mötesplatsen för frivilligt återvandrande irakier ska husera. Tillsammans med Migrationsverket har centret gjort studiebesök till Irak och kontaktat irakiska myndigheter för att byta information.

Krig och oroligheter har gjort att tusentals irakier kommit till Sverige. En stor del av dem som lämnat landet har en akademisk bakgrund exempelvis som lärare eller läkare, och den irakiska staten vill gärna ha tillbaka sina medborgare.

För att få fler irakier att återvända till sitt hemland erbjuder de irakiska myndigheterna bland annat pengar, hus, jobb och mikrolån för att kunna starta företag.

Enligt det nya centret finns det oftast tre särskilda skäl till att en del irakier vill återvända hem.

– Det är för det första kulturkrock och hedersproblem. För det andra finns äldre som har svåra sjukdomar och som vill vara sista tiden i hemlandet. Och så saknar de sina arbeten, berättar Muhammed Khorshid.

Redan före invigningen har Mötesplatsen för frivilliga återvandrande irakier hjälpt 47 personer att flytta hem. Tanken är nu att ännu fler ska få reda på att möjligheten till hjälp finns.

En som hoppas kunna återvända hem snart är 25-årige Mohammed Abdulateef Fattah. Hans mamma i Irak är svårt sjuk, och nu tänker han återvandra hem, trots att han då riskerar sin trygghet.

– Det viktigaste för mig är min mamma.

Mohammed har ganska nyligen kommit till Sverige, och hans asylärende har ännu inte prövats. Han säger att känner sig understimulerad på flyktingförläggningen och saknar att få arbeta. Därför är han tacksam för att få hjälp av det nya centret i Malmö.

– Centret har fått mig att bli lite tryggare med beslutet att återvända, förklarar han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista