Miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen till vänster. Danska Folketinget till höger.
Miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen till vänster. Danska Folketinget till höger. Foto: AP / Polfoto
Danmark

Skärpt läge i Danmark

1:14 min

Den danska regeringskrisen skärptes ytterligare i dag. Oppositionen lade fram ett förslag i Folketinget om misstroendevotum mot miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skyddar sin minister och hotar med nyval om misstroendeförklaringen röstas genom. 

På frågan om hur den danska statsministern kommer agera när det nu finns en majoritet i Folketinget som vill få bort miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen, svarade han sannolikheten är större att det blir nyval än att han sparkar Hansen.

”Jag känner väl till positionerna. Men det kommer inte få mig att sparka min minister. Då är sannolikheten större att det blir nyval”, sade statsminister Lars Løkke Rasmussen till Danmarks Radio.

Vänsteroppositionens misstroendeförklaring stödjs nämligen också av ett av högerregeringens stödpartier, Konservative. Stödet har fått det borgerliga samarbetet att skakas i sina grundvalar de senaste dagarna.

Bakgrunden är Konservatives anklagelser om att Eva Kjer Hansen kraftigt överdrivit de positiva miljöeffekterna av ett nytt lagförslag, något som ministern själv vägrar att erkänna. Ett lagförslag som paradoxalt nog ändå har stöd av Konservative.

Misstroendeförklaringen kommer upp för omröstning tidigast på onsdag nästa vecka. Fram tills dess har den hårt pressade statsministern planerat in en lång rad möten med sina stödpartier i ett försök att rädda samarbetet - och sin regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista