Valentin Karlsson, Gabriella Hoffman och Omar Saleh tränar karate på Enighet i Malmö. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio.
Valentin Karlsson, Gabriella Hoffman och Omar Saleh. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio.
Malmö

I karaten slås ingen ut

3:45 min

Medan en del idrottsklubbar siktar på att få fram elitspelare finns andra där man strävar efter andra mål. På Enighets stora kampsportsanläggning i Malmö tränar alla på samma villkor - både nybörjare och mer rutinerade.

– Man lär sig självförsvar om något skulle hända, och det är bra träning, säger Gabriella Hoffman som var ett av barnen på karateträningen när P4 Malmöhus hälsade på.

Hon har förut hållit på med innebandy, men gillar karaten för att hon får använda musklerna mer. Och hon saknar inte matcherna.

– Det tar mycket fritid när man ska ut på tävlingar.

Träningskompisarna Valentin Karlsson och Omar Saleh håller med om att karateträningen är bra. Det tycker förstås också Leif Alme, ordförande för Enighet som inte bara har karate utan totalt tio kampsporter på programmet.

– Här tränar killar och tjejer tillsammans. Och de som tävlar tränar på samma villkor som de som inte tränar. Man behöver aldrig känna att man inte är med i gruppen.

Enighet har medlemmar från 4-åringar till de som är över 70.

Men även om bara ett fåtal tävlar aktivt finns förstås ändå mål att sikta mot.

– Alla drömmer väl om ett svart bälte, även om vägen dit är lång, säger Leif Alme.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista