Jeans damm Perstorp
1 av 3
Jeans damm i Perstorp. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
Skrattmås i vinterlandskap. Foto: Hasse Holmberg/TT
2 av 3
Skrattmås. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Kommunstyrelsens ordförande i Perstorp
3 av 3
Kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson (S) Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
Perstorp

Skrattmåsar stoppar nybygge

1:55 min

En privat entreprenör har planer på att bygga nya bostäder vid Jeans damm i Perstorp - men bara om problemen med den högljudda skrattmåskolonin upphör.

Skrattmåsarna vid Jeans damm har gäckat Perstorps politiker i flera år nu. Det är den lilla ön ute i dammen som fåglarna har fattat tycke för.

– När våren kommer så har vi runt 300-400 måsar som för ett oerhört liv från det att det ljusnar till att det mörknar på kvällen, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson (S).

Under de senaste trettio åren har antalet skrattmåsar minskat kraftigt och arten bedöms som skyddsvärd och känslig, enligt Länsstyrelsen. Ön ute i Jeans damm är en viktig plats för kolonin och ses även den som skyddsvärd.

– Det här är en reproduktionsplats och den är skyddad enligt artskyddsförordningen och det är förbjudet att förstöra platsen. Det finns även förbud mot att störa fåglarna i sig, säger Per Levenskog på Länsstyrelsen Skåne.

Samtidigt har en privat entreprenör redan byggt bostäder alldeles intill strandkanten och har nu planer på att bygga ännu fler.

– Vi har en väldigt lång kö till det kommunala bostadsbolagets lägenheter så det finns ett stort behov av lägenheter i Perstorp, säger Ronny Nilsson.

– Men skrattmåsarna begränsar entreprenörens vilja att satsa här med tanke på att hans nuvarande hyresgäster störs väldigt mycket av måsarna.

Kommunens lösning är att försöka locka över skrattmåsarna till andra platser istället.

– Runtom i Perstorp finns det mycket sjöar och öar, bland annat vid reningsverket där renat vatten släpps ut. Och planen är att skapa bättre förutsättningar där.

Men Perstorpsbon Emma Nilsson, som precis promenerar förbi dammen, tycker att skrattmåsarna kan vara kvar ute på ön.

– När man går förbi så hör man ju hur de låter men jag är van vid det, så det är ingenting som stör mig.

Vad tycker du om att man försöker få dem att flytta på sig?

– Nej, det tycker jag inte man ska göra. Jag tycker de ska vara kvar här. Det hör till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista