Oscarsnominerade maskörerna Eva von Bahr och Love Larson. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Oscarsnominerade Eva von Bahr och Love Larson. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Kultur

Oscarsnominerad längtar hem från Hollywood

3:13 min

På söndag kan skånska maskören Eva von Bahr vinna en Oscar för sitt arbete med filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Men fast hon går på fina middagar i Hollywood längtar hon hem.

– Det är klart man tycker det är härligt och mäktigt, och det känns som om vi har fått ett erkännande, säger hon.

– Men jag längtar ändå lite hem.

Varför då?

– Jag vet inte. Vi är glada för att jobba i Sverige med svenska regissörer och skådisar. Här är det en annan grej på något sätt.

Eva von Bahr och Love Larson är nominerade för att ha sminkat Robert Gustafsson till 100-åring på ett sätt som krävt mycket jobb och som inte är så vanligt. Och det med bara ett litet team. Det har imponerat på filmbranschen.

– Om Hundraåringen skulle ha gjorts här så skulle de ha varit femtio personer, säger Eva von Bahr. Med deras mått mätt hade vi jättelite pengar och vi var få.

Och i det ligger också den svenska chansen att få den eftertraktade statyetten, tror hon.

– Chansen vi har är den där David mot Goliat-grejen. Vi är små och det lilla landet. Amerikanerna gillar ju det konceptet.

Men hon tror samtidigt att kampen mot storfilmerna Mad Max: Fury Road och The Revenant blir svår. De projektens megabudgetar har också gjort att de kunnat satsa massor av pengar på lobbyverksamhet inför Oscarsutdelningen.

– Väldigt få har sett vår film. Alla har sett de två andra filmerna. Det handlar heller inte riktigt om vilket arbete man gjort, utan nu på sluttampen om hur många som sett filmen och vem som har mest pengar till att marknadsföra sig, summerar Eva von Bahr på telefon från Los Angeles. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista