Tahmoures Yassami, Iransk-Svenska föreningen.
Tahmoures Yassami, Iransk-Svenska föreningen. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Iranska valet med Malmöögon

2:47 min

Idag går 55 miljoner iranier till valurnorna när nya medlemmar i parlamentet och i Expertrådet ska väljas. Och valet följs i Malmö av intresserade iranier.


– Det är ett viktigt val för iranier i Iran, Det har jättestor betydelse om iranier får välja sina kandidater, men många kända reformister har blivit underkända. Kvinnor är inte med i expertrådet och det finns många frågor när det gäller riksdagsvalet, säger Tahmoures Yassami från Iransk-Svenska föreningen i Malmö.       

Iransk politik domineras av fraktioner snarare än politiska partier och i valet ställs konservativa krafter mot mer moderata och reformvänliga kandidater.

Av parlamentets 290 platser har kvinnor bara nio platser. Och kampanjen "Ändra parlamentets manliga ansikte" har som mål att 50 kvinnor ska röstas in i dagens val.

– I Irak har det blivit en kamp mot hela regimen, man vill visa sitt missnöje både genom att rösta och att inte rösta, konstigt nog. Men jag tror att folk kommer att rösta denna gång, säger Tahmoures Yassami.

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista