Clear Car stängt. Foto: Jack Lantz
Clear Car i Visby. Foto: Jack Lantz Sveriges Radio
Sverige

Clearcar kan öppna igen

Besiktningsföretaget Clearcar, som stoppades i går, kan öppna igen. Förvaltningsrätten i Jönköping beviljade i dag så kallad inhibition.

Det innebär att beslutet om att dra in Clearcars tillstånd för fordonsbesiktning tills vidare inte ska gälla.

Clearcar har 81 besiktningsstationer i landet, men fick i går sitt tillstånd indraget av kontrollmyndigheten Swedac. Enligt Swedac har Clearcar inte följt kraven som ställs från Transportstyrelsen.

Bolaget säger sig samtidigt ha åtgärdat alla brister som Swedac påtalat.

Stoppet för Clearcar blev bara ett dygn långt. Efter ett beslut i förvaltningsrätten får företaget - tills vidare - fortsätta med sina fordonsbesiktningar.

-Vi börjar besikta våra kunders bilar igen på måndag, säger marknadschefen Kristina Sundén.

Clearcar, med 81 besiktningsstationer från Tomelilla i söder till Ockelbo i norr, kan öppna igen efter helgen trots att kontrollmyndigheten Swedac vill dra in företagets tillstånd.

-Vi tycker inte att Swedacs åtgärd står i proportion till de anmärkningar vi fått, säger Kristina Sundén.

-Hela vår idé är att ha stationer på mindre orter, så det hade drabbat väldigt många kunder som inte har något annat alternativ.

Enligt Swedac ligger en rad avvikelser, flera av dem av allvarlig karaktär, bakom beslutet om att dra in den så kallade ackrediteringen för Clearcar. Bolaget säger sig samtidigt ha åtgärdat alla brister som påtalats och förvaltningsrätten i Jönköping har nu stoppat indragningen genom att bevilja inhibition. Det innebär att företaget får fortsätta med verksamheten i väntan på domen i själva sakfrågan.

-Vi får se hur vi går vidare med det här. Men vi står fast vid vår bedömning och står bakom vårt beslut, säger Tomas Holm, chef för avdelningen fordon och kontroll på Swedac.

Det skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista