Hans Wranghult
Hans Wranghult Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Så minns han Palmespaningarna

4:47 min

På söndag är det trettio år sedan Olof Palme mördades där utanför biografen i centrala Stockholm. Hans Wranghult var då polismästare i Stockholm och blev biträdande spaningsledare under Hans Holmér.

Att en svensk statsminister sköts till döds på öppen skakade om landet.

Hans Wranghult blev senare länspolismästare i Skåne, men för 30 år sedan var han med i Palmerummet tillsammans med ett tjugotal andra. Hans uppgift var att täcka upp för Hans Hollmér när han inte var dör och att sköta hanteringen av telefonavlyssningar i utredningen.

De 100-talet polismännen skulle också arbetsledas och hållas på gott humör. Efter en tvist mellan polis och åklagare så upplöstes Hans Hollmers utredningsgrupp.

Många var med men de första timmarna var det mycket som gick fel.

– Jag deltog inte de första timmarna, de första timmarna påverkar ju mycket. Vad som brast var avspärrningen på brottsplatsen, som var för liten. Och eftersöket på platsen efter kulor, en kula hittades av allmänheten flera dagar efter.

Fantombilden var tecknad av en ung tecknerska med en speciell apparat för att få fram för tips.

– Det blev en stor chock. Rutinerna fungerade i två minuter, tills man fick reda på vem som var offret. Men chocken lockade fram passivitet och ett rikslarm skickades ut som inte stämde. Missar man något de första timmarna så försvårar det möjligheten att lösa fallet, säger Hans Wranghult.

Tror du att mordet blir löst?

– Jag skulle vilja att det blir löst, men efter 30 år så tror jag inte att det klaras upp, säger Hans Wranghult.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista