Muntadher Dakhil och Rebecca Cret på tandhygienistprogrammet högskolan Kristianstad
1 av 2
Muntadher Dakhil och Rebecca Cret delar också ut tandborstar till asylsökande. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Muntadher Dakhil och Rebecca Cret på tandhygienistprogrammet på högskolan i Kristianstad
2 av 2
Muntadher Dakhil och Rebecca Cret ingår tillsammans med Milad Shafizadeh i studentgruppen. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Studenter lär nyanlända om munhälsa

2:03 min

Med tandborstar i högsta hugg åker tandhygieniststudenter från högskolan i Kristianstad till asylboenden och hvb-hem för att upplysa om tandvård. 

Muntadher Dakhil, Rebecca Cret och Milad Shafizadeh är kursare på sista året på högskolan Kristianstads tandhygienistprogram. Sedan i höst åker de runt till olika asylboenden och hvb-hem och upplyser om munhälsa. Företag sponsrar dem med till exempel tandborstar som de delar ut under besöken.

De tre studenterna och vännerna ville göra något för de många nyanlända och kände att det bästa vore om de kunde dela med sig av sina kunskaper. De märkte direkt att det var stora skillnader bland de asylsökande när det gäller att ta hand om tänderna. Många har varit på flykt länge och har inte kunnat prioritera sin hälsa.

Några var helt tandlösa och andra hade jättekarierade tänder.

Vissa hade grav paradontit, tandlossning och gingivit, tandköttsinflammation. Så det ser inte så bra ut. Men nu när de är på en trygg plats, på ett boende, är det ett perfekt tillfälle att börja om, säger Rebecca Cret. 

Deras besök handlar inte bara om att sprida kunskap. Det blir en höjdpunkt i den trista, likartade vardagen på många boenden med långa asylhandläggningstider. När de kommer är intresset väldigt stort och folk står i kö.

– Om vi kommer och bara ska hålla lektion så kanske de inte lyssnar. Vi vill hellre göra det roligt för dem så att de tycker om att vara där. Och så har det ju blivit, vi har haft ganska roligt med dem.

Agerar förebilder

Språkkunskaper i arabiska, dari, engelska men även rumänska underlättar när de håller sin föreläsning. Men nyfikenheten på de tre besökarna är också stor. Muntadher Dakhil, som kom till Sverige 2009, får ofta frågor om hur han har lyckats och om det svenska utbildningssystemet.

Studenterna skulle gärna vilja se att fler engagerade sig. Deras egna initiativ handlar också om att lyfta blicken från den negativa bild som just nu sprids om asylsökande och flyktingar.

– De har ju inte kommit till Sverige för att de vill något illa, säger Rebecca Cret. 

Man kan inte finna ord. Men ett tips - snälla gå ut och se hur det är. Besök dem. Få dem att komma in och känna sig välkomna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista