Bilden från polisens förundersökning visar de tillhyggen som mannen hade med sig. Foto: polisen
1 av 3
Bilden från polisens förundersökning visar de tillhyggen som mannen hade med sig. Foto: Polisen
Felicia Westerdahl, Malmö kvinnojour. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
2 av 3
Felicia Westerdahl, Malmö kvinnojour. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Ulrika Rogland, målsägarbiträde. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
3 av 3
Ulrika Rogland, målsägarbiträde. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Lund/Malmö

Svårare för utsatta kvinnor få förövare fällda

3:19 min

Det blir allt svårare för utsatta kvinnor att få sina förövare fällda, visar en ny rapport från stiftelsen Tryggare Sverige. Nyligen friade Lunds tingsrätt en man för förberedelse till mord på sin exhustru, trots tung bevisning.

Mannen hotade att döda sin före detta hustru och deras gemensamma son. Han dök upp framför deras bostad utrustad med yxa, kniv och handklovar. Men Lunds tingsrätt friade honom för förberedelse till mord och åklagaren kommer inte att överklaga beslutet.

Samtidigt visar ny statistik att det blir allt svårare för utsatta kvinnor att få sina förövare fällda. Ulrika Rogland, tidigare en av landets mest profilerade åklagare med fokus på brott mot kvinnor och barn och numera målsägandebiträde, är kritisk till åklagarens beslut.

Det tycker jag är djupt beklagligt att åklagaren inte överklagare detta. Det tycker jag verkligen att man skulle göra.

– Här handlar det om en uppsåtsbedömning, och då tycker jag att det är angeläget att hovrätten får göra den. Det är också av oerhört betydelse för den här kvinnan, för nu försätts han på fri fot, säger hon.

"Jag är på väg och jag kommer att döda alla dina vänner och dig, din jävla slyna", "jag kommer att vara där 08.07 och jag kommer att ta mig genom dörren", "jag kommer att skära upp dig i så många bitar att du inte kan fatta det". Så lät några av de sms som kvinnan tog emot av sin ex-man kvällen innan han dök upp utanför hennes port, framgår det av förundersökningen.

Mannen skickade också över bilder på de tillhyggen han hade med sig, däribland en yxa, en hammare och en kraftig tejprulle. När han befann sig utanför kvinnans port ringde han till polisen och sa att han var på väg att bryta sig in och döda.

Men Lunds tingsrätt anser inte att det är bevisat att mannen förberett sig på att mörda kvinnan. Omständigheterna är besvärande, men åklagaren har inte lyckats att bevisa mannens uppsåt, skriver man i domen.

Nyligen släppte stiftelsen Tryggare Sverige en rapport där man tittat närmare på våld mot kvinnor i nära relationer. I rapporten framgår det bland annat att endast två av tio polisanmälningar om misshandel mot kvinnor klaras upp. Det framgår samtidigt att de personuppklarade misshandelsbrotten mot kvinnor i nära relation minskat från cirka 22 procent år 2010 till 16 procent år 2014. Detta är en bild som Felicia Westerdahl, verksamhetsledare på Malmö Kvinnojour, väl känner igen.

– Rättssystemet fallerar att fånga upp den här typen av brott. Vi ser att våld i nära relationer är en brottstyp som rättssystemet inte är anpassat för. Inte minst för alla de kvinnor som vi möter som väljer att göra en polisanmälan, och det är långt ifrån alla, där det inte ens går till åtal, säger hon.

Vi behöver hitta ett sätt där det går att komma åt förövarna och där kvinnan kan känna sig trygg med att gå till polisen, att göra en anmälan och veta att ärendet genomgår en rättsprocess och där förövaren blir dömd. I dag ser vi precis motsatsen.

Lunds tingsrätt dömer mannen för olaga hot, något som han också erkänner. Påföljden blir tre månaders fängelse, men eftersom mannen tillbringat en tid i häkte kommer han inte att behöva sitta av straffet. Han försätts därmed på fri fot.

 Själv har mannen förklarat sitt handlande med att han var frustrerad över separationen och ville ha hjälp för sina psykiska problem, men han menar att han aldrig skulle kunna döda sin före detta hustru och deras son.

Kvinnas försvarare, Teodor Löfgren Bodin, tycker att domen är fel och kommer att begära en överprövning av åklagarens beslut att inte gå vidare med ärendet till hovrätten.

– Det är inte så vanligt, men det kanske finns skäl för dem att överväga att gå vidare med den här domen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista